Emma har med sin häst till skolan

Emma Englund går andra året på Wångens naturbruksgymnasium i Alsen i Jämtland. Wången är centrum för utbildningar inom islandshäst och även travsportens riksanläggning. Emma har valt inriktningen trav, vilket kanske inte är så konstigt. Hon är uppvuxen nära Östersundstravet, på Travarvägen till och med.

Hennes egen häst Brigg står under terminerna på Wången där hon både  går i skolan och bor på elevhemmet, så det är väldigt smidigt:

–Ja verkligen! Skolan är mycket stöttande och man kan alltid gå till travlärarna och fråga om man undrar över något med honom. Jag har fått köra Brigg på lektioner också. Över huvud taget trivs jag väldigt bra på Wången. Det är en otroligt bra skola för dem som vill satsa på att jobba inom trav. Man får både mycket praktik och praktiska lektioner! Även i vanliga lektioner som matte och svenska försöker lärarna inkludera hästar i. Ja, man får lära sig väldigt mycket och de litar på att man klarar av saker!

17-åriga Emma har hållit på med hästar i hela sitt liv. Nu tävlar hon med sitt åttaåriga russ Brigg och i sommar har det gått riktigt bra. Skolan har egna hästar som används i undervisningen; islandshästar, varmblodstravare, kallblodstravare och några gotlandsruss.

– Det jag gillar med just gotlandsruss är att de kan vara så mycket egna individer men man kan ändå få ett väldigt bra förhållande till dem. De är starka, tåliga och roliga individer. Man kan göra så mycket olika saker med dem! Jag har gjort allt från att köra trav med Brigg till att hoppa i skogen med honom.

[Text: Lotte Mjöberg Foto: Tom Jönhag]