Ella om att plugga barn- och fritidsprogrammet

Ella pluggar Barn- och fritidsprogrammet med inriktningen Pedagogiskt och socialt arbete. Hon älskar gemenskapen de har i klassen och säger att de är som en andra familj och de hittar på saker tillsammans efter skola. Vi träffade Ella på Halloween och fick även ta del av hennes fantastiska sminkning.

Varför valde du att läsa Barn- och fritidsprogrammet?
Barn och fritid har alltid varit ett första val för mig, jag har alltid älskat barn och ville bli dagisfröken. Det är kul och mysigt med barn och jag älskar att se deras utveckling och att få hjälpa dem. Vi lär oss mycket pedagogiskt om barn och deras utveckling, hur man lär dom och hur man anpassar lärandet till olika individer. Det är mycket pedagogiskt tänkande. Jag valde fel linje från början men känner två som går på skolan sedan innan och de berättade att det var mycket praktik så jag sökte hit, här kan jag lära på ett sätt som funkar för mig.

Hur är gemenskapen på Praktiska Gymnasiet Karlstad?
Vi har en bra relation i klassen! Vi går till bussen tillsammans, reflekterar tillsammans och kan be varandra om hjälp, speciellt nu när det varit på distans. Det gör mycket att vi är en liten klass med olika åldrar och vi kommer från olika ställen, vi har olika erfarenheter. Jag älskar gemenskapen i klassen, vi är som en andra familj och hittar på saker efter skolan. Det känns som att lärarna på skolan lyssnar mycket, vi kan prata med dem om allt, de frågar hur vi vill lära oss och ger oss den hjälp vi behöver.

Vad vill du göra efter studenten?
Jag vill arbeta som elevassistent på låg- eller mellanstadiet, då hjälper man ett eller fler barn med svårigheter som exempelvis ADHD. Jag har inte bestämt om jag ska plugga vidare än, ska jobba några år först. Sen kanske jag läser upp lite för att få bättre lön eller om jag vill ha mer kunskap i något ämne så kanske jag läser någon kurs.

Vad är det roligaste med att plugga Pedagogiskt och socialt arbete?
Det måste vara när jag är ute på praktik (APL). Det är så kul att få komma ut och vara med barnen, se utvecklingen och få erfarenheter. Vi får med oss uppgifter från skolan, som exempelvis vad barn har för pennfattning, sen tänker vi på pedagogiken och gör dessa aktiviteter på praktiken.

Vad får du göra på din praktik (APL)?
Jag är med handledaren och gör deras rutiner och uppgifter, jag får göra allt som pedagogen gör. Nu har jag praktik (APL) tre dagar i veckan och det roligaste är att få träffa barnen och vara med dem.

Vilket är ditt bästa minne från Praktiska Gymnasiet Karlstad?
Vi gör alltid roliga saker vid olika högtider på skolan. Nu på Halloween hade vi en tävling där alla skulle klä ut och sminka sig, en av lärarna stod och sminkade i tre timmar imorse. De hade dekorerat korridorerna och efter lunch visades skräckfilmer i olika rum som vi kollade på. På Alla hjärtans dag hade vi frukost och tittade på filmen Inside Out som handlade om affekterna av typ ilska. Vi satt i myskläder hela dagen och lärde oss mycket, det var en väldigt bra dag. Skolan brukar göra något för nästan varje högtid, vid Lucia klär vi ut oss och spelar lusseinnebandy.

Skulle du rekommendera Praktiska Gymnasiet Karlstad till andra?
Jag skulle absolut rekommendera min skola, vi har trevliga elever och trevlig personal! Om man inte har en plugg hjärna är detta hur bra som helst. Maten är jättebra också så man kan äta ordentligt, vi använder en app och kan välja mellan sex olika rätter och det finns alltid två olika sallader och makaroner med köttfärssås

 

Till Praktiska Gymnasiet Karlstad ⇢