Elitidrottsprogram på Arlandagymnasiet

Publicerat i Uppsala Nya Tidning 2007-11-27

Arlandagymnasiet startar ett elitidrottsprogram nästa höst, i samarbete med Upplands idrottsförbund.

Modellen blir samma som på Celsiusskolan i Uppsala. För att komma in krävs att man ligger i närheten av landslagsnivå.

Möjlighet att träna två gånger per dag, morgon och eftermiddag, och ändå hinna med gymnasiestudierna. Det nya elitidrottsprogrammet på Arlandagymnasiet riktar sig till ungdomar som kommit långt i sin idrott.

- De ska visa en hög idrottslig kompetens, och ha nått juniorlandslagsnivå eller ha en plan och ambitioner för att nå dit, säger Peter Englund, utbildningsansvarig för gymnasieutbildningar inom Upplands idrottsförbund.

- En elitidrottare behöver mycket tid för att träna, och vi lägger övriga ämnen mitt på dagen. Det kommer kanske att bli undervisning med ett annat pedagogiskt upplägg, eftersom många elitidrottare är ute och reser och tävlar mycket, säger Peter Englund.

I första hand är det fem lagidrotter och fem individuella idrotter som skolan riktar in sig på: amerikansk fotboll, fotboll, handboll, innebandy, ishockey, BMX-cykel, friidrott, golf, simning och ridsport. Avtal ska skrivas med distriktsförbund eller riksförbund om tränare, och sedan kan träningen vara förlagd på en anläggning i närheten av skolan.

Det idrottsprogram som finns på Arlandagymnasiet i dag ersätts till hösten ett idrottsprogram som också det ska drivas tillsammans med Upplands idrottsförbund. Det programmet är inriktat mer på ledarskap och breddidrott. Sammanlagt handlar det om tre klasser med cirka 75 elever, varav hälften ska vara elitidrottselever.

För Arlandagymnasiet handlar de nya utbildningarna om att göra skolan attraktiv för ungdomar, både i egna kommunen och från andra orter.

- Vi blir den enda gymnasieskolan i norra Storstockholm som kan erbjuda en sådan här utbildning, säger Anna Johansson (s), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna.