Elevintervjuer från JB Östersund

Vi har intervjuat våra elever från olika program. Läs här vad de tycker om skolan och programmen. Entreprenören Anna Huczkowsky, EnA2010

Varför valde du entreprenörsprogrammet?- Jag är en väldigt noggrann, ordningsam, social, glad och trevlig tjej som gillar utmaningar och jag kände på mig att entreprenörsprogrammet på John Bauer var helt rätt. Att driva ett företag är nog helt rätt för mig. Så känns det i alla fall nu.

Har du gjort eller håller du på med något projekt?- Jag håller inte på med något projekt i nuläget. Det kommer nog bli i tvåan och trean. Det ser jag fram emot!

Vad vill du göra i framtiden?- Jag har haft en dröm väldigt länga och det är att jag ska bli inredningsarkitekt. Det är fortfarande den dröm. Så det skulle jag vilja göra i framtiden. Fast jag skulle inte tacka nej till att öppna och driva ett företag.

Vilken tycker du är den bästa läraren du har haft och varför?- Jag gillar Stefan Ax skarpt. Han är alltid trevlig och spontan och sådant gillar jag. Han har jag haft i tre ämnen hittills och mer hoppas jag att det blir!

Vad är det bästa med att gå på Entreprenörprogrammet?- Altt jag lär mig är otroligt spännande och det är roliga ämnen. Det är många ämnen jag gillar och kommer ha nytta av i framtiden. Ett till plus är att lära sig mycket om företagande.

Frisörerna Jasmine Johansson & Ellinor Häll-Wessla FrA2010

Varför valde ni Frisörprogrammet?J: Jag ville gå en frisörlinje och då var JB enda alternativet!

E: Jag visste inte vad jag ville gå med jag ville gå något praktiskt och då tyckte jag att frisör lät roligt.

Har ni genomfört några projekt på skolan?J+E: Vi har bland annat varit med och genomfört en modeshow och det kommer fler projekt.

Vad vill ni uppnå i framtiden?J: Jag vill starta som anställd på en salong tills jag känner mig redo för en egen salong någon annanstans än i Östersund.

E: Jag vill ta gesällbrevet och plugga vidare.

Vilka är era bästa minnen så här långt?J: Första dagarna när vi alla började lära känna varandra och då vi fick en större inblick i linjen. Då kände jag att jag hade hamnat rätt.

Vilka är det mest pinsamma minnet?E: Jag gick rakt in i en dörr då jag trodde att jag öppnat den, massor av folk såg det.

Vilken är den bästa läraren?J&E: Alla är underbara med Annette har varit riktigt stark som tagit hand om oss själv en period.

Entreprenören Felix Kruth, EnA2008

Varför valde du entreprenörsprogrammet?- Jag kommer från Leksand och var inte nöjd med utbudet av utbildningar där. Jag ville gå något som hade med ekonomi och företagande att göra, men jag ville inte gå sam-ekonomi eller teknik-företagande. Så jag började kolla runt på friskolor och entreprenörsprogrammet tilltalade mig direkt. Jag gillar att det inte är så teoretiskt. Jag har suttit med ansiktet i en bok i 9 år, nu vill jag lära mig hur det fungerar på riktigt och det tycker jag man får på det här programmet.

Har du gjort eller håller du på med något projekt?- Vi har gjort en mängd olika projekt, allt ifrån att hitta sponsring för att göra fint i klassrummet till marknadsundersökningar till stora företag. Just nu är jag CFO (Ekonomichef på svenska) i företaget Åre Xperience som jag och en till i klassen driver. Det är ett väldigt stort projekt då vi anordnar resor med boende och aktiviteter till Åre. Våran största målgrupp är utbytesstudenter vilket gör det ännu större, då vi kommer ut på den internationella marknaden.

Vad vill du göra i framtiden?- Jag har en massa framtidsplaner, vissa konstigare än andra men alla går ut på att bli rik. Min absolut största dröm är att läsa en PhD i finans på Handels i Stockholm. Annars vill jag plugga till ekonom eller om jag kommer på nån briljant idé så startar jag mer än gärna ett eget företag. Att vara sin egen chef är det bästa som finns!

Vad är dina bästa minnen från gymnasietiden än så länge?- Mina absolut bästa minnen från gymnasietiden är allt roligt vi har gjort i klassen. Vi har en extremt bra sammanhållning och har åkt till Åre ett flertal gånger och haft en massa bus för oss!

Vem tycker du är den bästa läraren du har haft, och varför?- De absolut bästa lärarna jag haft är profillärarna på entreprenörsprogrammet. Janne och Stefan som de heter är inte bara lärare för vår klass, de är vänner. Jag vet att det låter extremt klyschigt, men så är det. Man kan smita in på deras kontor, dricka lite kaffe, prata lite fotboll eller vad som helst innan lektionen och det bästa är att de bryr sig. Om man halkar efter eller om de märker att det är något annorlunda med en så bryr de sig faktiskt vilket jag tycker är en grymt bra egenskap som lärare.

Vad är det bästa med att gå på entreprenörsprogrammet?- Det bästa med entreprenörsprogrammet är att det är en riktigt bred linje. Du kan utbilda dig till en mängd olika saker efter gymnasiet och du kan bli precis vad du vill så länge du brinner för något. Sen är det inte som alla andra program och speciellt inte som alla andra skolor. Man blir förberedd för att plugga vidare, jobba och starta eget, det är inte ofta man får allt det från ett och samma program. Sen har vi ganska kul också!