På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Elektronisk mobbning

"I natt ska du dö". Någon skickar ett sms eller mejl. Enkelt, smidigt och utan att behöva se behöva se mottagaren i ögonen. Det nya sättet att mobba på går via mobilen, datorn eller videokameran. Elektronisk mobbning har ersatt slag och sparkar.

Lite som att skjuta någon i ryggen fast enklare. Så beskriver Friends, som arbetar för att motverka mobbning mellan elever, den elektroniska mobbningen som tycks bli allt vanligare bland unga. Den som utsätts får eleka sms, taskiga mejl eller en nakenbild från omklädningsrummet upplagd på nätet. Personen blir kränkt för all framtid. Den som mobbar behöver inte ens se sitt offer i ögonen och kan ofta hålla sig anonym. Mobbning har alltid varit fegt, med den nya tekniken har den blivit ännu fegare.

– Det finns ingen plats längre där den som är utsatt för mobbning kan känna sig trygg. Ett mejl kan trilla in elva på kvällen när han eller hon ska gå och lägga sig. Den nya mobbningen går genom väggar, säger Magnus Jägerskog,marknadschef på Friends.

Slarv med lösenord

En tacksam plats för mobbarna att slå till på är populära ungdomssajter som Lunarstorm och Snyggast.se.Trots att de flesta större sajtägare idag jobbar för ett schystare nätklimat och att de dessutom enligt lag måste ta bort meddelanden som är brottsliga* fortsätter de elektroniska trakasserierna. Johan Forsberg, informationschef på Lunarstorm, pekar på ett vanligt problem:

– Många är oaktsamma med sina lösenord; antingen slarvar man med det eller så avslöjar man det helt enkelt för sin kompis.

Nästa dag kan kompisen vara din fiende och använda ditt krypin för att sprida falsk information eller terrorisera dina kompisar.

Han menar också att det som sker på communityn till viss del är en förlängning av vad som sker i det »verkliga livet« med skolgårdshot, mobbning och trakasserier.

– Med tanke på att 83% av våra medlemmar har en relation till varandra i det »verkliga livet« så är det inte ovanligt att de schismer som man har också syns på nätet.

Människa av kött och blod

I arbetet med att motverka elektronisk mobbning använder Friends kunskap som främsta vapen. De ger konkreta tips, till exempel att man ska vara försiktig med att lägga ut bilder på nätet eftersom de kopieras och aldrig försvinner, och uppmanar unga människor att reagera när de ser kränkningar.

– Precis som vi lär kompisstödjare att våga stå upp för varandra i skolan menar vi att man även måste våga säga ifrån om man till exempel upptäcker kränkningar på ett community. Men det verkar finnas hopp för framtida chattande, i alla fall om man får tro Johan Forsberg på Lunarstorm. Han menar att den etiska ribban på nätet redan har höjts.

– Allt fler börjar förstå att det är riktiga personer av kött och blod som de kommunicerar med. Förståelsen ökar, samtidigt som nätetiska normer formas. Det som ansågs okej för något år sedan kanske inte ses på med blida ögon idag.

*Meddelanden som är brottsliga enligt brottsbalken rör uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott eller olaga våldsskildring.

VAD SÄGER LAGEN?

2 frågor till Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie och chef för Rikskrims

Internetspaningsgrupp.

Vad har man för lagliga rättigheter om man t ex blivit hotad via mobilen med meddelandet »Du ska dö i natt«?

I det här fallet KAN det röra sig om brottet Olaga hot. Det är dock ett brott som även kräver att den hotade verkligen känner »allvarlig fruktan« som det står i lagen. Under förutsättning att du gör det har du alltså blivit utsatt för ett brott.

Hur ska man göra om man känner sig hotad eller trakasserad?

1. Se alltid till att spara det som utgör hotet! Ta kopior på t ex en chatt eller gästbok! Radera inte mejl som du har fått, de är viktiga för polisen, i elektronisk form och inte bara som pappersutskrifter!.

2. Anser du att du blivit utsatt för ett brott, gör en polisanmälan på din lokala polisstation! Det är DU som avgör om du känner dig utsatt för brott, ingen annan!

Däremot är det bra att meddela den som ansvarar för till exempel en sajt att du gör en anmälan. Då kan den personen spara loggar och liknande som polisen behöver vid utredningen.

3. Om du anser att en annan person uppför sig felaktigt på nätet kan du alltid göra en abuse-anmälan till hans operatör. Det förutsätter förstås att du vet vilken operatör han använde, och det kan du i de flesta fall enkelt ta reda på.

4. Tänk efter före! Fundera en stund innan du ger dig in i diskussioner som känns hetsiga eller aggressiva på nätet. Om någon känns otrevlig är det bättre att dra dig ur diskussionen än att fortsätta och kanske bli osams med personen på riktigt!

Text: Elsa Westerstad