El-elever i jobb innan studenten

Axel Åbom är en av flera el-elever på Åva gymnasium som fått jobb redan innan studenten. De senaste åtta veckorna har han varit ute på praktik, en lärorik tid som också ledde till att Axel blev uppringd av chefen på Edsvikens el som ville erbjuda honom jobb.

− Det är Åva som fixat det här, min lärare hjälpte till att ordna praktikplatsen och på den vägen är det, förklarar Axel.

Axel är en av alla de elever på Åva som blir erbjuden jobb innan studenten. Han berättar att det har varit givande att gå elprogrammet på Åva.

− Här finns riktigt bra förutsättningar för att lära sig ordentligt, det finns välutrustade bås där man får öva. Jag har haft grymma lärare och det har varit kul att gå på en stor skola där man lär känna många olika personer.

De som läser elprogrammet får göra praktik i flera omgångar. I samband med det har de goda chanser att få kontakter och lära sig yrket i autentiska miljöer. Efter plugget blir man lärling i sitt första jobb, därefter förstaårsmontör, andraårsmontör och tredjeårsmontör. I takt med det får man axla mer och mer ansvar och villkoren blir allt bättre.

− Elektriker är ett bra hantverksyrke, det är inte så slitsamt fysiskt, bra lön och det finns goda utvecklingsmöjligheter. Arbetsmarknaden är bra och de som vill jobba får jobb, om man visar intresse och vill framåt, avslutar Axel.

I sommar ska elprogrammets salar på Åva rustas med ytterligare bås, för att göra det möjligt att ta emot fler elever som vill plugga hos oss. Är du en av dem? Läs mer om elprogrammet.