Efter gymnasiet

Vad kan man göra efter gymnasiet?

Få inte panik men det kan vara bra att ha framförhållning.

Man kan börja förbereda sig till livet efter gymnasiet redan under åk1 - genom att göra högskoleprovet och söka sommarjobb/extrajobb. All arbetslivserfarenhet är mycket värdefull och även praktik utgör en merit när man senare söker jobb eller en yrkeshögskoleutbildning.

Vi rekommenderar att du har god framförhållning och planerar på längre sikt och börjar därför söka jobb och/eller eftergymnasiala utbildningar redan under första halvan av vårterminen i åk 3 på gymnasiet.

Sommarjobb kan man i vissa fall börja söka redan innan årsskiftet och ibland så tidigt som i början av november. På www.arbetsformedlingen.se kan man se annonser om sommarjobb från slutet av oktober i vissa fall.

Vissa saker som t.ex. högskoleprovet kan man med fördel börja planera för redan under åk1 på gymnasiet. Resultat av HP brukar vara högre för varje gång man genomför provet fram till fjärde eller femte gång, sedan ligger resultatet på en konstant nivå. För att uppnå bästa resultat rekommenderas därför att börja göra provet redan under våren i åk1, anmälan gör man senast 15 februari till vårens provtillfälle och senast 15 september till höstens provtillfälle. Information om HP (inkl.gamla prov som man kan träna på) finns på www.studera.nu .

Det finns heller ingen anledning att inte göra ”allt på en gång”: söka till högskola, till yrkeshögskola och jobb - samtidigt. Då har man många dörrar öppna och kan välja senare.

Antagning till studier på högskolenivå och på yrkeshögskolan sker oberoende av varandra - man kan därför få plats på båda samtidigt och då väljer man sedan vilken av dem som man tackar ja till.

Detsamma gäller när man söker jobb. Sök många olika jobb samtidigt, vänta inte på att få svar på en ansökan innan du skickar nästa. Får man fler än ett ”ja”, har man i så fall valmöjligheter.

Deadline för ansökan till högskola/universitet är 15 april för utbildningar som startar på hösten och 15 oktober för utbildningar som startar på våren. Det man behöver veta för att kunna söka till högskola/universitet i Sverige finns att läsa på www.antagning.se . Kryssa för ”jag kommer att komplettera min ansökan med betyg” och ha koll på när sista kompletteringsdag är (15 juni brukar vara sista kompletteringsdag till ansökan till höstterminen och det är mycket viktigt att så snabbt man får Examensbevis, skicka in en vidimerad kopia på det). Ta reda på adress och förbered kuvert på förhand så att det inte blir någon fördröjning. Kommer din komplettering in för sent kan det betyda att du inte får utbildningsplats.

Högskoleprovet = en extra chans att komma in och det är även en bra merit att skriva in på sitt CV när man söker jobb. Resultat av högskoleprovet gäller (i formell mening) enbart vid ansökan till svenska högskoleutbildningar men det kan också vara en extra merit vid ansökan till yrkeshögskoleutbildning och när man söker jobb.

Det finns ingen gemensam sista ansökningsdag till en yrkeshögskoleutbildning. Många yrkeshögskoleutbildningar som startar på hösten har sista ansökningsdag 15 april, 1 maj eller 15 maj men det finns även de som har sista ansökningsdag 30 maj eller ännu lite senare, ex. under första veckan i juni. Yrkeshögskoleutbildningar som startar på våren har ofta, men inte alltid, sista ansökningsdag 15 oktober. Se vad som gäller för just den utbildning som du är intresserad av i presentationer av YH-utbildningar på www.yhguiden.se

Efter gymnasiet kan man:

* Starta ett eget företag, dvs bli egenföretagare/entreprenör.

eller söka:

-  till högskola/universitet i Sverige eller utomlands

-  till yrkeshögskola

-  jobb och ev. gå interna utbildningar/fortbildningar på sin arbetsplats eller via sin arbetsgivare (helt eller delvis på arbetstid och/eller med andra förmåner: t.ex. kan man få kurslitteraturen betald av arbetsgivaren)

- till kommunal vuxenutbildning - se din kommuns hemsida, dvs den kommun där du är folkbokförd. Om du saknar examen eller studiebevis från en treårig utbildning på gymnasiet får du börja studera på komvux tidigast den 1 juli det kalenderår du fyller 20 år. I annat fall kan du läsa på komvux även om du är yngre

- till folkhögskola kan man tidigast söka det kalenderår man fyller 18 år. Utbud på folkhögskolorna varierar mycket och det kan finnas allt från sommarkurser och korta kurser till treåriga linjer där man läser in hela sin gymnasiekompetens. Ett exempel på en folkhögskoleutbildning är en eftergymnasial 2-årig utbildning till fritidsledare

- till övriga utbildningar, som t.ex KKU eller utbildningar som finns hos privata utbildningsanordnare, t.ex: utbildning till frisör  och utbildning till fastighetsförvaltare .

Om du planerar att studera efter gymnasiet, är det ofta viktigt att även tänka på studieekonomi. För information om studiemedel för:

- högskolestudier i Sverige läs här >>

- studier utomlands - här >>

- yrkeshögskolestudier - här >>

- studier på en folkhögskola, komvux eller gymnasiet - här >>

Lycka till!