På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Djupsnack

Christopher vill bli rockstjärna och Suzan frisör. Rosanna kan tänka sig att bli barnpsykolog och Mikael bilmek. Matilda däremot har inte den blekaste aning om vad hon vill göra. GymnasieGuiden träffade fem helt vanliga niondeklassare för att snacka om gymnasiet, festblåsor och annat som ger livet mening.

Det är en regnig dag i början av juni. I Gustavsberg utanför Stockholm ligger kompisarna Suzan, Matilda, Mikael, Rosanna och Christopher i soffan hemma hos Matilda och kollar på gamla avsnitt av Skilda Världar. Då och då går de in i köket för att hämta mer äppeljuice och bre rostmackor med ost på. Christopher klinkar förstrött Kisslåten I was made for loving you på pianot och Matilda visar skorna som hon har köpt till niornas vårbal – med tio centimeter höga klackar i diamant (»jag kommer typ aldrig kunna gå i dem!«). Om två dagar börjar sommarlovet och till hösten väntar ett helt nytt liv: livet på gymnasiet.

Vad har ni valt till gymnasiet?

Mikael: Jag har valt fordonsprogrammet på Enskede Gårds Gymnasium. Jag gillar bilar, det har jag gjort i hela mitt liv. Jag och farsan har mekat en del genom åren. Han jobbar själv med att bärga bilar till olika verkstäder.

Rosanna: Jag hade lite beslutsångest i början så jag ändrade mig fram och tillbaka. Först sökte jag frisörinriktning

eftersom jag gillar att klippa och färga

hår, men efter ett tag kände jag mig osäker på om jag verkligen ville göra det hela livet. Så när vi fick göra omval i maj sökte jag medieprogrammet på Mediagymnasiet i Nacka Strand istället. Det är en bredare utbildning som kan leda till en massa olika saker. Man behöver inte nödvändigtvis bli journalist, man kan bli redigerare, ljudtekniker eller jobba med film och 3D. Det var ett plus att man kunde välja psykologi som tillval.

Christopher: Jag har sökt musikproduktion på Nacka Gymnasium, det är ett specialutformat program. Jag har hållit

på med musik i stort sett hela mitt liv, så det var självklart för mig. Jag spelar i ett hårdrocksband som heter Bark och vi

håller på att göra en demo. Det vore riktigt skönt att bli rockstjärna, men det händer nog tyvärr inte med det här bandet. Vi är inte så där jätteseriösa direkt, vi spelar mest för att det är kul.

Matilda: För mig blev det samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning kultur på Mediagymnasiet i Nacka Strand. Jag

vet inte alls vad jag vill bli senare så jag tyckte det var dumt att rikta in mig för mycket. Först tänkte jag välja samhällsinriktning, men så tyckte mamma att jag skulle välja kultur istället eftersom det är lite slappare. Jag tycker inte om att

plugga så mycket, så hon tror att jag kommer att klara det bättre. Ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt vad man läser på

kulturinriktningen, men jag tror att det är lite mer musik och bild, sådant som jag är intresserad av.

Suzan: Jag valde frisör på Nacka Gymnasium eftersom jag alltid har tyckt om att snygga till människor och hålla på med hår. Men jag har IG i engelska så jag kommer nog inte att komma in. Jag flyttade till Sverige från Kurdistan för fem år sedan och lärarna har hela tiden sagt: »Du måste lära dig språket för att kunna bo i Sverige«. Så jag la all krut på svenskan och då blev engelskan lidande. Dessutom hade jag inte läst engelska tidigare. Det går inte att proppa i sig hur mycket kunskap som helst under ett år. Och jag är ändå en person som kämpar för att bli något!

Matilda: Det låter som värsta orättvisan tycker jag.

Rosanna: Jag håller med. Det är dåligt att det ska vara sådär på praktiska linjer.

Har det varit svårt att välja?

Rosanna: Ja det har varit skitsvårt. Det finns ju så pass många inriktningar. Vi är ju inte så gamla, vilket gör det svårt att veta redan nu vad man vill göra resten av livet. Det man går i gymnasiet påverkar ju väldigt mycket det man blir senare, i alla fall om man väljer ett yrkesinriktat program.

Suzan: Jag tycker också att det har varit jättesvårt. Det kan vara bra att lyssna på råd från andra. Jag har pratat en del med mina lärare och min familj. Det var min lärare som rekommenderade mig att söka samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning kultur som andrahandsval, det rådet är jag glad för. Men man ska inte lyssna för mycket på andra. Min syster ska också bli frisör, därför sa min pappa till mig: »Hela familjen kan ju inte bli frisör!« Han vill att jag ska bli advokat eller arkitekt,

ett yrke man kan tjäna mycket pengar på. Men han ska inte få bestämma – det är min framtid!.

Matilda: Det är jättemycket av framtiden som formas nu. Om man väljer fel nu blir det jobbigt senare. Till exempel; om jag väljer frisör nu och kommer på om två år att jag absolut inte vill bli det måste jag ju gå om en massa klasser.

Christopher: Musik var helt självklart för mig, men inte riktigt vad jag skulle göra med det. Det var morsan som visade míg produktionsutbildningen på nätet.

Mikael: Jag var säker på att jag ville gå gymnasiet eftersom jag vill plugga vidare efteråt. Och så visste jag att jag inte ville jobba på kontor hela dagarna och hålla på med papper. Jag vill vara ute och jobba!

Matilda: Jag kan tänka mig att jobba på kontor. Tänk bara att sitta där, vad skönt!

Rosanna: Många jobb innebär ju faktiskt att man jobbar lite på fältet och lite på kontor.

Hur tror ni att livet på gymnasiet kommer att bli?

Rosanna: Det blir mer självständigt. Lärarna bryr sig inte lika mycket om eleverna dyker upp till lektionerna eller inte. Jag tror att lärarna ser oss som mycket äldre och att de låter oss ta mer eget ansvar. Det är liksom upp till en själv på gymnasiet.

Suzan: Jag har hört att det kommer bli svårt! Mina lärare har sagt det och mina syskon som går i gymnasiet – och de kan

ändå bättre svenska än vad jag kan. Jag är rädd för att det ska vara många svåra ord som jag inte kommer att fatta, men det är bara att kämpa!.

Christopher: Jag har fått höra att jag måste skärpa mig och plugga mer! Mamma tjatar redan på mig…

Mikael: Det har jag också hört från mina föräldrar…

Rosanna: Jag tror inte att kurserna är så mycket svårare, men jag tror att det kan vara jobbigt första tiden eftersom man

kommer in i en helt ny värld. Jag ser fram emot att få välja lite mer själv. I tvåan och trean kan man ju välja bort de ämnen

man inte vill ha, det är bra.

Mikael: Det blir spännande! Man kommer få en massa nya kompisar, förhoppningsvis.

Suzan: Jag är en positiv person så jag tror att det kommer gå bra. Men jag kommer nog att vara lite efter, eftersom jag blev tvungen att lära mig allt från början när jag kom till Sverige. Språket var nytt, sättet man räknar matte på, sättet man läser på – där jag kommer ifrån läser man ju från höger till vänster, här var jag tvungen att vända på boken! Allt blev tvärtom!

Rosanna: Det ska bli roligt att träffa nya människor och komma till en helt ny miljö. Jag har gått i samma skola hela livet så det ska bli kul med lite förändring.

Christopher: Jag ser fram emot att börja gymnasiet, men det har hänt att jag varit riktigt trött på skolan och att jag tänkt: »Nu skiter jag i gymnasiet och börjar jobba istället, typ som slaktare«.

Vilket är drömjobbet?

Cristopher: Att bli ljudtekniker och jobba med fullsatta konserter i Globen. Det vore inte fel!

Matilda: Ja det är bra, sikta högt! (skratt)

Mikael: Att bli bilmekaniker, eller rörmokare.

Rosanna: Jag skulle vilja starta eget, kanske som barnpsykolog. Jag tycker det är kul att hålla på med barn och lära sig hur de tänker.

Matilda: När jag gick i sexan ville jag bli modedesigner, men nu vill jag absolut inte det längre. Det verkar så jobbigt. Nu har jag ingen aning om vad jag vill göra.

Suzan: Att jobba som frisör, tror jag. Kanske i Texas, där min syster bor.

Vad ska ni ha för outfit på skolbalen?.

Matilda: Jag ska ha en vit klänning med smala axelband. Den går till knäna och har ett band med rosett på i midjan.

Rosanna: Den är jättefin! Och så ska du ha världens högsta skor!

Matilda: Jag vet inte om jag kan gå i dem överhuvudtaget, men jag ska öva.(skratt)

Cristopher: Jag ska ha kavaj och kostymbrallor – hela köret. Jag har inte så bra koll på vad det är för någon modell, det ser ut som en vanlig kostym. Jag har lånat den av min förra låtsaspappa.

Suzan: Jag ska ha en lång, beige klänning.

Rosanna: Jag har sytt min klänning själv efter ett mönster som jag gjort om. Den går till knäna, har smala axelband och är i ljuslila silke.

Mikael: Jag ska ha en kritstrecksrandig kostym med schysta pjuck till – lackdojor eller något liknande.

Vad gör ni i sommar?

Matilda: Jag ska åka till Hultsfred med min kompis Julia. Men jag får inte åka dit ensam så min mamma följer med och tar med sig en kompis. Det är väldigt många bra band i år, jag vill helst se Loop Troop, Timbuktu och Snoop.

Cristopher: Jag ska också dit. Det är typ sexton band som jag skulle vilja se. Det blir helt stensäkert Turbonegro, Kristet

Utseende och Marilyn Manson.

Rosanna: Jag skulle egentligen också till Hultsfred, men jag åker på språkresa till Malta samma dag som festivalen börjar. Det ska bli grymt kul! Det är jättemånga från Nacka som ska åka till samma ställe.

Mikael: Jag ska mest vara i Nacka där jag bor. Och så kanske jag åker en sväng till Skåne med mina föräldrar.

Suzan: Jag ska vara med min familj och min syster som hälsar på från USA. Vi ska grilla och mysa.

Tre saker i livet som ni inte kan leva utan?

Matilda: Oj vad svårt. Kompisarna, min familj och… kärleken. Åh, det kommer att låta så töntigt.

Cristopher: Musiken och polarna såklart – de är viktiga. Vad kan det vara mer? Typ mamma och pappa.

Rosanna: Familjen, kärleken och friheten.

Mikael: Oj, jag har ingen aning Föräldrarna, kompisarna och mitt intresse som är bilar.

Suzan: Det där var jättesvårt. Kompisarna, familjen och att få massage.

Text: Elsa Westerstad

Foto: Anders Grönlund