På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Djupdykning med blivande ettor

Josefin vill bli filmstjärna och Lina ska flytta hemifrån och plugga naturbruk. Robert tar det hela med en axelryckning medan Ludde vet bestämt. Det är bara några veckor kvar till sommarlovet när GymnasieGuiden träffar fem klasskompisar från Hjälmstaskolan i Vallentuna. Under några vilda timmar på Eriksdalsbadet delar de med sig av tankar kring val och kval inför höstens gymnasiestart. Det blir en riktig djupdykning – i program och möjligheter, framtidsdrömmar och goda råd.

Josefin simmar snabbt fram och tillbaka medan Lina med stor elegans kommer ut ur vattenrutschbanans tunnel. Ludde står lite frusen och sneglar bort mot den varma bubbelpoolen. På några dynor ligger Tove och Robert och flyter. Även om Äventyrsbadet mest lockar till skratt och plask kommer vi så småningom in på det här med gymnasiet. De har alla fem just valt program och till hösten börjar allvaret.

Ludde har valt naturvetenskapligt program och berättar att han ska bli pilot. Tove har gjort samma val, mest för att hon ännu inte vet vad hon vill bli.

Ludde: Pilot är mitt drömyrke. Det finns ett Flyggymnasium i Västerås som jag ska söka i 2:an. Där läser man vidare på naturvetenskaplig linje, men samtidigt blir man pilot. Många av mina kompisar sa åt mig att välja Fordon och jag tror att det skulle vara kul att gå, men eftersom jag vill bli pilot måste jag tänka längre fram i tiden. Man väljer program efter vad man vill bli!

Tove: Det gjorde inte jag. Jag har inget drömyrke ännu så jag valde natur för att få en bred grund. Det kan man i och för sig få på andra program också, till exempel på samhällsvetenskap, men jag tyckte att natur verkade vara en större utmaning.

Ludde: Jaha? Jag trodde du valde natur för att du ville gå i min klass.

Från filmstjärna till officer

Även Josefine har efter mycket om och men valt naturvetenskapligt program. Detta trots att hon helst av allt vill bli filmstjärna eller sångerska.

Josefin: Jag sökte först till musiklinjen på Södra Latin och till Rytmus, men det är jätte många som söker dit så jag kom inte in. Eftersom jag inte ville gå estetisk linje på någon annan skola tänkte jag om och valde naturvetenskap för att få en bred bas för framtiden. Jag har nämligen kommit på att jag skulle vilja göra lumpen efter gymnasiet och kanske bli officer.

Lina ska gå Naturbruksgymnasium och välja inriktningen hästar. Robert vill jobba med datorer och har valt det Mobila mediagymnasiet. Att skolan är mobil betyder att han läser tre dagar i veckan hemma.

Robert: Jag valde det Mobila mediagymnasiet. Två dagar i veckan kommer jag att vara i skolan, resten av tiden läser man hemifrån. Redan nu håller jag på lite med webbdesign och i framtiden vill jag vill jobba med det eller som programmerare tror jag.

Lina: Jag vill egentligen jobba med delfiner och tigrar, men det finns ingen sådan utbildning i Sverige. Helst skulle jag vilja åka utomlands och plugga nu, men jag får inte för mamma så jag har lovat att vänta med det tills jag fyllt 18.

Man får panik!

Alla fem är rörande överens om att valet till gymnasieskolan är ett viktigt val. De har spenderat mycket tid med att söka upp skolor och utbildningar, räknat poäng och tänkt på framtiden. I skolan var det som mest kaotiskt under höstterminen i nian när alla pratade om vad de skulle välja.

Tove: Jag bytte mellan mitt första- och mitt andrahandsval hela tiden. Först kvällen innan själva ansökan skulle göras hade jag bestämt mig. Det känns som om det är nu man måste veta vad man vill bli, och vet man inte det får man panik!

Ludde: Jag vet ju vad jag vill bli men samtidigt kan man bli det på många olika sätt.

Josefin: Jag fick panik på höstterminen men tänkte att jag kan ju alltid ändra mig till omvalet. När det sedan var dags för omvalet fick jag totalpanik!

Robert är den som verkar ta det hela med störst ro. Han tittar förvånat på de andra när de berättar hur mycket funderingar som ligger bakom deras val.

Robert: Jag valde på tio minuter. Precis innan vi skulle lämna in ansökan faktiskt. Det blev det mobila Mediagymnasiet eftersom det verkade minst tråkigt. Sedan tror jag att jag kommer att läsa vidare efter gymnasiet. Om jag inte blir inlinesproffs såklart! Jag kommer nog hinna ändra mig många gånger.

De berättar om en lektion i svenska där de fick till uppgift att intervjua någon som jobbar med deras drömyrke. Tove valde att intervjua en polis, inte för att det var ett drömyrke, men för att det verkade intressant, förklarar hon. Lina intervjuade en make-up artist och Robert berättar skrattande att han intervjuade sin mamma som jobbar på OK. Men för både Ludde och Josefin verkar uppgiften ha varit till stor hjälp. Ludde pratade med en pilot och Josefin med en officer, samtal som uppenbarligen satt spår i deras val.

Råd och reklam

En hög med papper och broschyrer, tidningar och goda råd. Det är många som ska tycka till inför valet till gymnasiet. Josefin berättar att hon lyssnat mycket på sin mamma som gett henne rådet att välja en bred utbildning istället för att direkt satsa på sång och teater.

Josefin: När jag har varit rädd att jag inte ska orka mig igenom det naturvetenskapliga programmet har mamma påmint mig om att jag faktiskt alltid kan ta ett sabbatsår. Jag håller med henne. Det är viktigt att i alla fall satsa.

Robert: Det kommer mycket reklam från skolor hem i brevlådan. Annonser med snygga bilder och så. Det kan ju kännas jobbigt, men jag tycker samtidigt att det är bra att man får mycket information. Det var faktiskt så jag hittade det Mobila mediagymnasiet.

Ludvig som på fritiden spelar bandy med Robert berättar att han fick hem information om ett bandygymnasium.

Robert: Javisst ja, det hade jag tänkt söka, men jag glömde helt bort det.

Stamkund hos syo

Det råder delade meningar om hur mycket hjälp det går att få hos skolans syokonsulent. Robert och Ludde är mest skeptiska. De berättar om långa köer utanför syos dörr och Josefin säger att hon trots att hon var stamkund där inte fick den hjälp hon behövde. Men Lina är av en annan åsikt.

Lina: Jag var jätte mycket inne hos syo, säkert tre timmar sammanlagt.

Men det var en kompis som tipsade Lina om Naturbruksgymnasiet i Säbyholm. Hon berättar att hon ska bo på internat i Bro. Första året får hon dela rum med en klasskompis, men i tvåan och trean får hon eget. Det blir självklart en stor omställning, för Lina, detta att flytta hemifrån.

Lina: Det ska faktiskt bara bli spännande och kul att flytta. Jag längtar också till att få hålla på med djur och vara utomhus istället för att bara plugga.

Sorgligt att skiljas

De fem klasskompisarna delar en hel del minnen och skolhistoria. Under timmarna i badhuset är det tydligt att de blivit väl sammansvetsade under åren. I olika konstellationer har de gått i samma klass eller parallella klasser under hela grundskolan. I höst sprids de för vinden.

Josefin: Jag kommer verkligen att sakna klassen. Även om jag vet att jag säkert kommer att hålla kontakten med vissa så är det lite sorgligt. Samtidigt ska det bli kul att träffa nytt folk.

Ludde och Josefin har gått i samma klass sen lekskolan och Josefin förklarar att hon ända sedan lekis sagt att hon ska gifta sig med Ludde.

Josefin: Jag skulle inte våga flyga med honom som pilot, men gärna gifta mig med honom.

Ludde verkar inte lika övertygad utan grimaserar mest åt förslaget. De pratar vidare om sina förväntningar inför hösten och gymnasieskolan.

Robert: Det ska bli skönt med alla sovmorgnar jag ska ta de dagar jag pluggar hemifrån.

Ludvig: Jag tycker det ska bli skönt att slippa grundskolan.

Josefin: Jag tror att det kommer att bli mycket mer plugg.

Robert: Det tror inte jag, men mer ansvar. I gymnasiet har man ingen som tjatar om att man ska göra läxor och så. Man får hålla koll på sånt själv.

Goda råd inför valet till gymnasiet

Välj efter hjärtat

Välj inte efter vad kompisarna väljer

Välj efter vad du vill jobba med i framtiden

Välj det som känns kul

Våga satsa även på krävande utbildningar, du kan alltid ta sabbatsår