Det svåra valet

I Sverige finns det idag hundratals olika gymnasieinriktningar att välja på. Det är betydligt fler än vad som fanns när våra föräldrar skulle göra sina gymnasieval. Att välja gymnasium idag innebär otroliga möjligheter. Man kan välja fritt och dessutom få möjlighet att syssla med något man tycker om. Beroende på ditt val har du chansen att göra allt från att programmera datorspel, spela ett instrument, måla med akryl eller lära dig hur man bygger fordon. Men med många valmöjligheter kommer ofta en stor beslutsångest och för många innebär gymnasievalet en stor press. Hur ska man veta vad man vill välja? Hur vet man vad som passar en?Jag hatade grundskolan men älskar gymnasiet. »Älskar« är väl kanske en mindre överdrift, men jag trivs otroligt bra. När jag sökte till gymnasiet var jag så trött på skolan att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Efter de där nio årskurserna kändes det som att jag aldrig mer ville befinna mig i en skolbyggnad. Jag var trött på alltihop; lärarna, klassrummen, skolgården och maten. Jag ville syssla med något jag tyckte om och framför allt känna att jag fick ut någonting av det jag gjorde.

Skillnaden mellan grundskolan och gymnasiet är att man i gymnasiet inte »måste« göra något. Gymnasiet är frivilligt, vilket naturligtvis också gör att det känns mer fritt. Jag går en estetisk linje med inriktning på skrivande. Nu ska jag snart avsluta mitt andra år, och har aldrig tidigare varit så studiemotiverad! Den frihet som jag känner nu gör att jag tycker att det är mycket roligare.Att »hålla alla dörrar öppna« är ett koncept man ofta hör från föräldrar. Till en stor del är det ett bra sätt att tänka, men jag har en annan teori när det kommer till gymnasievalet. Jag tror att det absolut viktigaste är att man väljer en inriktning som man tycker verkar rolig! Att kombinera det teoretiska med sina personliga intressen tror jag för många är en stor hjälp på vägen. Och att välja en linje med musikinriktning behöver inte betyda att man måste bli musiker senare i livet. Utöver musikutbildningen får du en grundläggande utbildning som ger dig behörighet till att välja vidareutbildningar sen. Det är nästan omöjligt att låsa sig med sitt gymnasieval. Se det istället som någonting som kommer motivera dig och göra ditt studerande mer intressant.

"Ni är här för att ni vill och inte för att ni måste, så jag tänker aldring tvinga någon att vara kvar i klassrummet."

Att gå gymnasiet är för mig inget tvång, jag kan sluta precis när jag vill, om jag vill. Med hjälp av frihetskänslan det ger mig upplever jag det jag lär mig nu som faktisk allmänbildning, till skillnad från vissa moment i grundskolan. Jag lär mig saker på ett helt annat sätt nu, då jag väljer att lära mig det, varje dag.

Som min lärare sade på vår allra första lektion; »ni är här för att ni vill och inte för att ni måste, så jag tänker aldrig tvinga någon att vara kvar i klass- rummet«.

Hela livet är ett stort val och det finns alltid alternativ. Nöj dig inte, byt då hellre. Det är aldrig för sent att ångra sig!