På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Det här jobbet blir aldrig enformigt!

Berätta om er utbildning!

Sebastian: Vi går andra året på VVS- och fastighetsprogrammet på Kista Gymnasium. Två dagar i veckan jobbar vi här i verkstan. Då får vi koppla badrum, svetsa och testa på olika grejer inom VVS. Sen läser vi kärnämnena också.

Vad är det som är roligt med VVS?

Robin: Att man får göra många olika saker och lära sig något nytt hela tiden. När du väl börjar jobba åker du runt till olika platser varje dag. Det blir aldrig enformigt som på kontor. Det är inte alls min grej.

Måste man plugga mycket?

Robin: Det beror ju på hur man är som person. Jag har ganska lätt för att lära mig nya saker, och lär mig det mesta på lektionerna. Men det är många som tror att det här är ett lätt yrke och en enkel utbildning. Vi har nog haft tio personer som har hoppat av för att de trodde att de kunde lalla runt på utbildningen och sen komma ut och tjäna mycket pengar. Men så funkar det ju inte.

Tycker ni det var svårt att välja till gymnasiet?

Sebastian: För mig var det var ganska lätt. Jag ville ha ett praktiskt jobb med mycket variation och där man tjänar bra.

Vad vill ni göra efter studenten?

Robin: Jag kommer nog att börja jobba direkt, och har redan fått erbjudande om anställning.

Sebastian: Jag tänker gå som lärling tre år och sen vill jag jobba på oljeplattform. Det är bra betalt och så jobbar man 14 dagar och sen är ledig 14 dagar. Eftersom man tjänar bra kan man dra utomlands en del, och det lockar mig.

Är det lätt att få jobb inom VVS?

Robin: Ja, om man visar framfötterna och jobbar ordentligt. Vi hade en kille som blev hemskickad från praktiken för att han satt och sov på jobbet. Och då är det ju ingen som vill anställa en såklart. Men så länge man jobbar bra, är trevlig och kan kommunicera så är det ganska enkelt.

Text: Amelie Furborg

Foto: Christin Philipson