"Det är inte många gymnasieskolor som erbjuder 50 procent praktik"

Asha Sabriye har alltid älskat att hjälpa andra människor och därför var valet av program på gymnasiet enkelt för henne. Hon går Vård- och omsorgsprogrammet på Yrkesgymnasiet i Göteborg, där hon kan ge vård till andra varje dag. Tack vare hennes talang och förmåga att sprida glädje fick hon dessutom jobb på sin APL-plats innan hon har tagit studenten. 

Asha Sabriye, 19, går nu i den andra årskursen på Vård- och omsorgsprogrammet. Hon känner att hon har hamnat helt rätt. 

– Det här programmet är till för att hjälpa människor, och jag älskar att hjälpa människor. Det är en snabb väg för att bli akutsjuksköterska som är min dröm, säger hon.

Hennes passion för yrket ledde till en anställning på ett kommunalt äldreboende – trots att hon ännu inte har tagit studenten. 

– Jag frågade först om jag kunde få sommarjobb hos dem. När jag blev 18 år frågade de om timanställning och då svarade jag ja, och var superglad, berättar Asha. 

Nu jobbar hon där på sina lediga dagar och de dagar då hon inte har APL (praktik) på skolan. På Yrkesgymnasiet är mer än hälften av studietiden på en arbetsplats, och Asha har därmed hunnit få en hel del arbetserfarenhet. 

– Det är väldigt bra, jag klarar inte av att sitta 100 procent vid ett skrivbord. Nu är det 50 procent lära sig och 50 procent leva ”vuxenlivet”, med att jobba, ta ansvar, gå upp tidigt, med mera. 

Varför valde du Yrkesgymnasiet? 

– Yrkesgymnasiet Göteborg är en lugn, liten och familjär skola. Man lär känna alla i skolan ganska fort. Det är inte många gymnasieskolor som erbjuder 50 procent praktik som Yrkesgymnasiet. 

Hade du rekommenderat YG för någon annan elev? 

– Ja, det hade jag! Lärarna är hjälpsamma och de hjälper dig så gott de kan så att du verkligen klarar av skolan. 

 

Vill du veta mer om Vård- och omsorgsprogrammet eller om Yrkesgymnasiet? Missa inte den Digitala gymnasiemässan den 29 april kl. 13.00-18.00! Mer info hittar du på skolans hemsida.