Det är bra att känna på hur det är att jobba!

Business college och service college som inriktningarna på Frans Suell kallas är två varianter av handels- och administrationsprogrammet. Väljer man service college läser man ett första basår för att därefter spendera två dagar i veckan ute på något av skolans samarbetsföretag. Jerry kommer att få göra praktik på både Stadium och ICA Maxi, och ser särskilt fram emot att prova på att arbeta på Ikea under sitt sista år.

– Man får gå ut i arbetslivet och känna på hur det är att jobba. Det var en anledning till att jag valde att gå här, säger Jerry.

Business college-inriktningen ser inte riktigt ut på samma sätt. Istället för praktik två dagar i veckan har man nio veckors heltidspraktik innan man tar studenten. Jerrys klasskompisar Katrina och Sara som jag också får träffa förklarar skillnaden.

– På business college får man själv välja var man vill praktisera. Det kan nog vara bra att ha praktik precis innan studenten. Skulle det leda till ett jobb vore det ju ett stort plus i kanten, säger Sara.

Katrina berättar att eleverna löpande får arbeta med olika övningsföretag, som exempelvis Claes Ohlson.

– Vi jobbar med verkliga fall och frågor som rör företaget men inte med riktiga pengar. På det sättet får vi pröva på hur det är att driva ett företag. Man får testa inköp, försäljning, personal och ekonomi. Vi byter grupp varje termin och lär oss lite av allt, förklarar hon.

Blandade känslor inför praktiken

Hittills är Jerry nöjd med sitt val, även om det känns nervöst inför andra året.

– Det ska bli roligt med praktik men det kan nog bli lite jobbigt också. Man måste ha koll på saker och ta egna initiativ, det räcker inte att bara gå dit, säger han.

Överlag tycker Jerry att det är roligt att gå i gymnasiet.

–Det var svårt i början. Det kändes som att lärarna var mer stränga än i nian och det var mer plugg. Men nu har man insett att lärarna bara var stränga för ens egen skull. De vill verkligen att vi ska lyckas, avslutar Jerry.

Text: Linn Johansson

Foto: Irika