De flyttade hemifrån för att gå hästgymnasium i Jämtland

Emilie Elisdahl kommer från Vilhelmina och Elina Johansson från Lycksele. De kände till varandra lite grann, men sammanstrålade när de båda började på gymnasiet på hästnäringens riksanläggning Wången i Jämtland.

På Wången går de på det andra året på naturbruksprogrammets travprofil. Båda tjejerna fyller snart 18 år och båda har vuxit upp inom travvärlden.
– Det är sådan spänning och fart med trav, men det handlar också om att planera träningen för att få hästen att utvecklas, säger de med en mun.

Elina gillar att tävla men det är inget för Emilie. Att välja Wångens travprofil kändes naturligt för båda.
–Jag har alltid vetat vad Wången är. Jag hade redan kommit in på gymnasiet därhemma, när jag insåg att det var Wången jag ville gå på. Men det var lite nervöst att komma hit den allra första dagen och packa upp, en del kände redan varandra, förklarade Emilie.

Elina var väldigt less på skolan under sin högstadietid men har kämpat sig igenom skolan på Wången:
–Ja, hade jag inte gått här så hade jag inte klarat av gymnasiet. Nu är jag väldigt glad för att jag inte hoppade av, även om tanken kommit upp ibland.

De har egna rum på sina elevboenden, vilket de tycker är skönt. Och de ser en tydlig utveckling hos sig själva:
–Jag tror absolut att jag blivit mognare av att bo här, än om jag varit kvar hemma i Lycksele. Bara en sådan sak som att jag måste tvätta själv, säger Elina.
Emilie lägger till:
–Ja, det är en liten början på vuxenlivet, vi får ta hand om oss själva lite mer.

De åker hem ibland men ser ett problem med de långa restiderna:
–Det är svårare för oss som ska åka norrut för då är det bara buss som gäller. De som åker söderut har ju både tåg och flyg att välja mellan.

De avslutar med ett råd till den som funderar på att söka till Wångens gymnasium.

–Man måste kanske inte kunna allt om hästar när man kommer, för lärarna är bra på att anpassa efter olika kunskapsnivåer. Men man måste absolut ha ett grundläggande hästintresse.

WÅNGEN

Wången är en av Sveriges tre riksanläggningar för hästnäringen. Där utbildas hästskötare, travtränare, brukshästkuskar, ridlärare, hippologer och hovslagare, från gymnasienivå upp till universitetsnivå. På naturbruksprogrammets travprofil kan man ta en unik internationell hästskötarexamen, Svensk travsports hästskötarexamen, körlicens för både ponny och storhäst samt montélicens.

Text & foto: Lotte Mjöberg