Checklista inför gymnasievalet!

Lägg lite tid på att tänka över vem du är. Vad är du bra på, vilka är dina starka sidor och vad har du för intressen? Gör gärna GymnasieGuidens test.

Ta reda på information och läs på om gymnasieprogrammen och om olika gymnasieskolor så känner du dig tryggare i ditt val.

Besök gärna Gymnasiemässan och öppna hus och informationsträffar på de skolor du är intresserad av.

Du får hemskt gärna prata om valet med din familj och dina vänner, men kom ihåg att det är ditt eget val. Inga kompisval alltså! ;)

Ta kontroll över dina studier och över dina betyg.

Acceptera att det kan bli fel. Ibland måste det bli fel först för att det sen ska bli rätt!

Missa inte möjlighet att samtala med en SYV (studie- och yrkesvägledare), med din klasslärare eller mentor samt med några ämneslärare om ditt gymnasieval, be dem om råd. Det är personer som känner din kunskapsnivå, dina styrkor och förutsättningar. De kan därför bli till väldigt stor hjälp inför ditt gymnasieval.

Det går ofta att byta skola och/eller program, om ditt val känns helt fel, så ingen panik! I "värsta fall" kan du söka om, till åk1, på nytt, året därpå (det är t o m det kalenderåret som du fyller 19 år, som du kan söka om till första årskurs på gymnasiet; de flesta elever ha tre sådana chanser till "omval").

Här kan du se en videofiIm om gymnasievaI översatt tiII fIera språk.

Ställ frågor till vår SYV på www.fragasyv.se om du behöver hjälp! och Lycka till med ditt gymnasieval!