Bli redo för din första termin på gymnasiet

Nu är sommarlovet snart slut och vilken dag som helst börjar du gymnasiet! De allra flesta känner sig lite nervösa inför att börja en ny skola och ny klass - så du är långt ifrån ensam. För att underlätta starten och vara mer förberedd så kan det vara bra att ägna en liten stund åt att tänka på några praktiska detaljer!

Studier på gymnasiet kräver ofta mer eget ansvar än vad du behövde ta på grundskolan.

Material
Skillnaden från grundskolan är att på gymnasiet får man allt som oftast själv köpa pennor, block, suddgummi, pennvässare och dylikt.

Det kan variera från skola till skola, en del skolor ger ut pennor och sudd medan andra inte gör det.
Så det kan ändå vara bra att ha med sig penna och block första dagen.
Sedan beror det självklart på hur du känner, gillar du mer att anteckna på datorn? Eller föredrar du de klassiska pennor och block?
Du kan också behöva köpa ett lås till ett skåp som du får i skolan att förvara dina skolsaker i.

Böcker som du behöver för undervisningen får du av skolan.

Kalender
Finns ofta i mobiltelefonen, men det kan vara bra att skaffa sig en pappersalmanacka också (som back-upp eller för bättre översikt) men här finns det inga ”måsten” utan handlar mest om tycke och smak! :)
Kalendern ger dig en bra förutsättning att ha koll på läxor, prov och andra aktiviteter i och utanför skolan. Vill du ha en pappersalmanacka, skaffa den redan innan skolan börjar så är du förbered!

Upprop/första skoldag
Vilken dag börjar skola för dig? Vilken tid? och i vilken sal sker uppropet? Hur lång tid tar det för dig att ta dig till skolan? Kan du cykla eller gå till din skola eller är det för långt? När går bussen?

Oftast finns den mycket information som du behöver på skolans hemsida eller så kan du ha fått ett brev hemskickat på posten. I brevet från gymnasieskolan finns det ofta även några blanketter som du behöver fylla i och ta med dig till skolan redan första dagen. Det kan även vara bra att du tar med dig själva kallelsen till uppropet.

Om du inte har fått något brev från skolan medan andra elever som ska börja på samma skola har fått sina brev, kan det betyda att ditt brev är kommit bort. Men lugnt, det ordnar sig! Du kommer att få hjälp på skolan, bl a får du kopior på de blanketter som du inte ha fått med brevet.

Första dagen brukar du som elev även få allmän information om schema, upplägg närmsta dagarna men också information om vad du kan tänkas behöva köpa.

Behöver du ta kontakt med din gymnasieskola, hittar du kontaktuppgifterna här (bl a tel.nr och adress till skolans hemsida) på

Har du någon fråga som en Studie- och yrkesvägledare skulle kunna svara på, kan du ställa den på FrågaSYV.se

Lycka till med gymnasiet!