Bland hästar och traktorer släpper stressen

En bit utanför Linköping ligger ett lantbruk med fält och hagar och utsikt över vidderna. I Vita Stallet bland spiltor och stallkatter träffar GymnasieGuiden Evelina Dolk och Peter Lindgren som går andra året av fyra på Vreta särgymnasiums naturbruksprogram.Evelina leder med van hand hästen Spacy ut mot hagarna och småpratar kärleksfullt med henne. Efter skolan drömmer hon om att arbeta i ett stall som beridare, rida in hästar åt andra. Peter går i helt andra tankar. Han skulle vilja driva sin egen maskinstation eller kanske ett lantbruk. Eftersom han bor på en liten gård där får och kor ska fodras och det ska mjölkas, plöjas och sås, och utöver det hjälper till i arbetet på omkringliggande gårdar har han full koll vad det skulle innebära.– Jag tycker helt enkelt om att jobba, säger han och hoppar upp på ett stort traktordäck.– Det här är en utbildning för djur- och naturintresserade. Tycker man inte att det är spännande med hästar och får, kor och grisar, skog, jord och maskiner så funkar det inte, fyller Evelina i.Eleverna är bara i skolan två dagar i veckan. Resterande tid är de på jordbruket eller i stallet och en dag i veckan har de apu, arbetsplatsförlagd utbildning. Att gå på särgymnasium tycker de båda är skönt. Det är mindre klasser, de får mer tid på sig, det är färre prov och de har fler vuxna omkring sig.– Det är bra om man vill kunna sitta mer själv, slippa stressen, köra i ett lite lugnare tempo. Förut försökte man komma ikapp de andra och visa sig bättre. Här tävlar vi inte, säger Peter.Båda gick i vanlig klass i grundskolan. Evelina hade en assistent och Peter hade vissa lektioner i mindre grupp. Här har de flera speciallärare som förklarar saker och ser till så att alla hänger med och förstår. De har också mentorer som ansvarar för att varje elev når kursmålen.– Ibland har vi svårt att komma ihåg saker och hålla koncentrationen uppe. Då är det de som sätter fart på oss, säger Evelina.Evelina går programmets hästinriktning och Peter går maskin- och skoginriktningen. Valet till gymnasiet blev inte särskilt svårt när de hittade den här utbildningen som så väl prickar in deras största intressen. Dagarna på lantbruket är förstås roligast, och Josefine Esping, en av lärarna på programmet, skvallrar om att Evelina är en av de bästa eleverna med hästarna på hela skolan.– Det är som överallt annars, alla är bäst på något, säger hon.För de som står inför sitt gymnasieval tipsar Peter och Evelina om att prata med någon har gått den utbildning som man funderar på.– Det ger en hel del svar på hur det är. Många av mina äldre kompisar sa till mig att det är jättebra att ha gått här, och det kändes lugnande, säger Peter.Alla nya elever på Vretas gymnasiesärskola får också testa hur det är att gå på skolan ett par veckor i början på terminen innan de bestämmer sig.