På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Berit - tjejerna som kan teknik

Enda tjejen i klassen och på jobbet. Att vara tjej och hålla på med teknik kan vara ensamt ibland. Det har kompisarna Maria Wäppling och Marta Böhlmark fått erfara. Men sluta med teknik? Nej, de tycker att teknik är det roligaste som finns och valde att starta ett teknikföretag med bara tjejer.

När man hör ordet teknik är det lätt att tänka ”medelålders man i kostym”. Den bilden slås fort i kras vid ett besök hos teknikkonsultföretaget Berit i Stockholm. Här finns bara tjejer. Tjejer som arbetar som teknikkonsulter inom telekom och datateknik. Stämningen på kontoret känns avslappnad och personlig och de flesta som jobbar här har jeans och tröja. I fikarummet småsnackar Maria Wäppling och Marta Böhlmark över en kopp rykande te. För dem är det fortfarande svårt att vänja sig vid att vara i majoritet, under många år var de enda tjejen på jobbet och fick sitta ensamma i bastun när företaget åkte på konferens. Snedfördelningen mellan könen var något som började redan i skolan.

– Det var ingen av mina tjejkompisar från högstadiet som valde Naturvetenskaplig linje. Och det blev inte bättre när jag pluggade teknisk fysik på universitetet i Uppsala, då blev vi ännu färre tjejer, säger Maria.

Marta känner igen sig i det Maria berättar. Gymnasietiden på Naturprogrammets datatekniska gren var en ”ensam” historia. Tjejkompisarna valde att söka andra program till gymnasiet. Konstigt, tycker Marta, eftersom tjejerna ofta var duktiga i ämnen som matematik och fysik.

– Visst fanns det en och annan kille som var bra, men tjejerna var bäst. Tänk så många tjejer som skulle vara bra inom vårt område, men som gör andra val!

Fördomar och mönster

Hur kommer det sig då att många tjejer skyr teknikinriktade jobb? En förklaring är att det saknas kvinnliga förebilder, menar Maria och Marta. Bilden av teknikern och ingenjören som basuneras ut i tidningar och TV är ensidig, yrkesgrupperna representeras nästan alltid av medelålders män i kostym.>br>

– Det är svårt för en fjortonårig tjej att identifiera sig med bilden av ”en tråkig gubbe med grått hår”. Självklart är det lättare att identifiera sig med kvinnor som är mer som en själv och som syns inom andra ”mjukare” branscher, säger Maria.

Men medias bild av teknikerna har inte alltid sett likadan ut. När IT-vågen blomstrade som bäst i slutet av 90-talet förändrades den plöts-ligt. De ”grånade gubbarna” i kostym fick lämna plats åt yngre ”IT-genier” i fleecetröjor och okammade frisyrer. Men trots de ungas intåg på teknikscenen fortsatte tjejerna att lysa med sin frånvaro.

– När IT-vågen kom lyftes unga entreprenörer i företag som Icon Medialab och FramFab fram i tidningar och TV. Men när det kom till könsfördelningen förändrades ingenting. Visst, de var unga, men de var och är fortfarande män. Var finns kvinnorna? undrar Maria.

Marta och Maria enas om att fördomar och invanda mönster spelar en stor roll för yrkesvalet. Maria minns hur syokonsulenten rekommenderade henne Ekonomisk linje, när hon sa att hon tyckte om matematik och språk. Naturvetenskap var tydligen bara för killar! Och trots att hon var en stjärna på matte under högstadiet blev hon inte uppmuntrad av sin lärare.

– Jag var i särklass bäst i klassen på matte, ändå sa min lärare till mig att jag inte skulle tro att det var så där lätt på gymnasiet. Bara för att jag klarade matten i nian var det inte säkert att jag skulle fixa naturmatten. Så skulle han aldrig ha sagt till en kille. Då förstod jag att inte ens lärarna är fördomsfria, säger Maria.

Skepsis blir uppskattningEn och annan fördomsfull lärare till trots har bemötandet ute på företagen varit ”fantastiskt”. Maria och Marta tycker ofta att det är en fördel att vara tjej. Uppskattningen är stor och mottagandet varmt och hjärtligt. Ofta har de varit bland de första kvinnliga ingenjörerna som kommit in i företaget, då har det hänt att de varit tvungna att bevisa sin kompetens innan de blivit riktigt accepterade.

– Det har hänt ett par gånger att manliga kollegor varit skeptiska till en början, men så fort jag har visat att jag har någonting att säga och att jag kan någonting vänder det. Då får jag istället väldigt mycket uppskattning, säger Maria.

Från vild idé till verklighet

Det var på teknisk fysik på universitetet i Uppsala som grunden lades till teknikkonsultföretaget Berit. Där hamnade Maria, Elin Rööse och Sara Böhlmark i samma klass och de blev snabbt goda vänner. De hade mycket gemensamt – passionen för teknik och drömmen om att tillsammans starta ett teknikföretag med enbart tjejer. Först kändes drömscenariot inte så seriöst, mest som en vild idé. Istället för att starta företag tog de examen och började sina första civilingenjörstjänster ute på olika företag. Men några år senare och flera erfarenheter rikare blåste de, tillsammans med Saras syster Marta, liv i drömmen.

– Berit startade inte utifrån ett missnöje utan tvärtom – för att det är ett sådant roligt område att jobba inom och vi tjejer får så mycket uppskattning i den här branschen. Vi kände att vi borde dra nytta av att vi, som tekniktjejer, är lite speciella och annorlunda. Det visade sig att tjejprofilen var en smart affärsidé, säger Maria.

Marta nickar instämmande och tillägger att teknikbranschen är en bransch som verkligen passar tjejer.

– Tjejer är riktigt bra på teknik. Jag är övertygad om att vi har mycket att tillföra. På Berit så tror jag att en styrka är att vi använder ett språk som alla kan förstå, vi är bra på att kommunicera med alla människor, inte bara inbitna tekniker. Hos våra företagskunder fungerar vi ofta som en länk och medlare mellan tekniker och personal som inte kan någon-ting om teknik. Tjejer har en viktig roll att spela.

Maria tillägger att tjejer ofta ser nyttan av tekniken. De tänker på vad produkten ska användas till och hur.

– Jag känner många tekniker som grottar ner sig i tekniken för teknikens egen skull. De fascineras av det! För oss, på Berit, är det viktigare att produkten är användbar, att den verkligen kommer till nytta.

Fakta kvinnor och teknik: Enligt en ny rapport från högskoleverket ökar andelen kvinnor på mansdominerade utbildningar. Andelen kvinnor som avlagt högskoleingenjörsexamen har ökat från 16 till 30 procent på tio år.

Tips till tjejer som funderar på att söka teknik: Sök! Tro inte att teknik är tråkigt – det är det roligaste som finns. Det finns plats för många fler tjejer i branschen!