På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Att jobba som frisör är lite som ett träningspass!

Sanna går en lärlingsutbildning på hantverksprogrammet med inriktning frisör. Det innebär att hon spenderar största delen av sin tid på en frisörsalong istället för att sitta i skolbänken. När jag träffar henne har hon precis kommit till salongen i Vällingby.

– Vi jobbar ganska mycket, det är bara under första året som vi är i skolan varje dag. Då fick vi lära oss det grundläggande; att hålla i saxen, göra uppsättningar och permanenta hår. Numera får jag ta egna kunder och göra det mesta som de andra frisörerna på salongen gör, berättar Sanna.

Annorlunda schema

De gemensamma ämnena, såsom matte, svenska och engelska, läser Sanna på skolan men hon berättar att deras schema ser väldigt annorlunda ut jämfört med andra gymnasieutbildningar.

– Vi är fyra veckor i skolan och läser basämnena och sen är vi fyra veckor på salongen, så det är ganska intensivt när man väl är i skolan, säger Sanna.

Att gå en frisörutbildning kan också vara krävande rent fysiskt.

– Man står upp i princip hela arbetsdagen och innan jag lärde mig att stå på ett bra sätt kunde jag ha jättemycket träningsvärk dagen efter. Att jobba som frisör är lite som ett träningspass, säger Sanna och skrattar.

Ville välja praktisk utbildning

Sanna valde frisörutbildningen eftersom hon ville arbeta med något praktiskt och att hon alltid tyckt att frisöryrket verkat väldigt spännande, men hon tycker ändå att valet var svårt.

– Det var svårt att välja till en början men efter att jag kom på att det var en praktisk utbildning jag ville gå blev det mycket lättare. Sen spelade jag fotboll med ett gäng tjejer som var ett år äldre än jag, så när jag gick i åttan pratade alla om gymnasievalet. På så sätt var jag väldigt förberedd när jag sen skulle välja, berättar Sanna.

Text: Sara Lundquist

Foto: Christin Philipson