På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Att flytta en stad - samhällsplanering med GIS.

För 100 år sedan byggdes Kiruna som ett mönstersamhälle, vid den rika malmkroppen. De bästa planerarna och konstnärerna anlitades av disponent Hjalmar Lundbohm. Det var ett modernt samhälle som byggdes upp. Staden klimatanpassades. Konst, moderna bostäder och bra utbildning för befolkningen är några exempel på den tidens samhällsplanering. 

Idag växer Kina och Indien, med ett ökat behov av järnmalm. Malmkroppen går in under själva centrum i Kiruna. Det betyder att delar av centrum behöver flyttas, pg a  sprickbildning och rasrisk. Kyrkan, vägar och järnvägar måste flyttas. Kiruna kommun har fattat beslut om att bygga vidare på de idéer som Hjalmar Lundbohm en gång formulerade, mönsterstaden del 2 – ett högteknologisk miljöanpassat samhälle. 

I det sammanhanget får eleverna inom MSP arbeta med samhällsplanering på en konkret, verklighetsanpassad nivå. Var ska ridstallet flyttas ? Hur ska en modern multisportarena se ut, och var bör den ligga ? Var och hur kan man etablera ett ”ekologiskt bostadsområde”, eller ett modernt attraktivt centrum ?   Eleverna gör miljökonsekvens-beskrivningar (MKB) med GIS-verktyg. Aktuell lagstiftning tillämpas, och vi deltar i verkliga samråd. Digitala kartor, GPS, satellitbilder, 3D-simuleringar är några av de hjälpmedel vi använder. I slutet av årskurs 3 har eleverna visat sina arbeten för Banverket, Vägverket, LKAB och Kiruna kommun, genom bildspel och utställningar.  Behöver vi säga att det är roligt att få vara med om att forma framtiden ? 

Mikael Krekula Lärare i Miljöpolitik, GIS-B, MSP-B.