På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Arga snickaren: Gör det du själv vill!

Berätta om vägen till ditt jobb!

– Jag har nog alltid vetat att jag skulle bli snickare. Min farfar hade finsnickeri och pappa var byggingenjör. På gymnasiet gick jag det som då hette fyraårig teknisk linje, med bygginriktning, och efter studenten började jag jobba på byggen direkt. Men sen har jag både haft egen byggfirma, drivit krogar och jobbat på reklambyrå.

Hur ska man tänka inför sitt gymnasieval tycker du?

– Man ska göra det man själv vill och inte det som andra tycker. Gå bygglinjen om det känns rätt, men läs in extrakurserna så att du kan vidareutbilda dig efteråt om du vill det. Om man har en bra grund att stå på så kan man testa andra grejer, och alltid komma tillbaka.

Hur ska man vara för att trivas som snickare?

– Man ska ju gilla att gå upp på morgonen. Sen ska man tycka om att arbeta med både händer och huvud. Och att byta miljö, man kan vara på ett bygge i allt från en vecka till några månader.

Vad är roligast respektive svårast med ditt jobb?

– Det roligaste är variationen, att man får göra så många olika saker. Och det svåraste är nog planeringen. Att få olika yrkesgrupper att jobba samtidigt är inte alltid lätt. När man leder ett projekt behöver man ha koll på allt från hur målarna vill ha det till vad elektrikerna behöver. Man blir aldrig fullärd i det här yrket.

Hur hamnade du på TV?

– Jag var hemma hos en kund som jobbar på ett produktionsbolag som berättade om idén. Anledningen till att jag sa ja är att jag får vara mig själv i programmet, och att vi filmar det som faktiskt händer. Det är inget fusk. Sen är jag inte så arg som folk kanske tror. Däremot så är det typiskt hantverksarbetet att man löser problem på en gång. Jag vill hjälpa människor att komma igång igen.

Bygger du mycket hemma också?

– Jag har byggt många hus till mig själv, men nu anlitar jag även andra byggare. Vilket yrke man än har ska man inte göra det jämt, det är bra att få lite distans till det. Men det är jätteroligt att bygga!

Vad gör du själv om tio år?

– Ingen aning! Och det tycker jag är spännande. Idag har jag byggfirma och ett produktionsbolag, för att det är roligt just nu. Vem vet vad som känns kul om tio år?

Text: Amelie Furborg
Foto : Magnus Selander/kanal 5