Appakademin

Gymnasieskolan Aleholm i småländska Sävsjö har valt att haka på den snabbväxande apputvecklingstrenden genom att starta Appakademin, en lokal profil på teknikprogrammets inriktning mot informations- och medieteknik.

För att ett gymnasieprogram ska kunna utbilda för framtidens arbetsmarknad gäller det att skolorna är lyhörda och snabba på att plocka upp trender, inte minst på teknikområdet. Just så tänkte Aleholm när man startade Appakademin, som tar emot sina första elever hösten 2012.

Alla som äger en smartphone har väl någon gång laddat ner en app som är praktisk, underhållande eller bara kul att ha. På Appakademin lär man sig hur smarta telefoner och surfplattor kommunicerar och hur man utvecklar appar till dem. Alla som har en bra idé och kunskapen om hur man utvecklar en app kan lansera sin app via Android Market och Appstore. Redan ett par timmar efter att appen laddats upp kan användare i hela världen välja att ladda ner just din app.

Entreprenörskap viktigt för framgångsrika apputvecklare Ämnen som programmering, webbutveckling, gränssnittsdesign, datorteknik och digital kommunikationsteknik är viktiga pusselbitar för att man efter gymnasiet ska kunna vara med och utveckla framtidens appar. På Appakademin ingår dessutom entreprenörskap, kunskap som är bra att ha för den som funderar på att ta fram appar i ett eget företag i framtiden.

– Om man vill bli en framgångsrik apputvecklare så har man stor nytta av att kunna ta kontakt med företag och sälja in sin idé. Det är lika viktigt som teknikkunskaperna, säger Elin Henriksson, som är lärare i matte och dataämnen på Aleholm.

– Hos oss består appinriktningen av sammanlagt 700 poäng då vi har valt att låta både inriktning och fördjupning vara riktade mot appar, säger Elin Henriksson.

Lärare som själv utvecklat apparAleholm hoppas kunna bygga upp samarbete med företag som behöver appar. Tanken är att den som pluggar på appakademin ska få jobba med riktiga uppdrag och verkliga problem som företag har genom att utveckla en app som förenklar deras tillvaro.

Elin Henriksson tror helt klart att apparna är här för att stanna. Hon var lite skeptisk till appar innan hon skaffade sin första smartphone för ett drygt år sedan, men sen dess har hon utvecklat ett par egna appar och upptäckt hur kul det kan vara.

Våga lära av dina misstagAppindustrin tog fart när allt fler mobilanvändare började använda smartphones. Eftersom branschen är ny finns ännu inte så många traditionella läroböcker. På Appakademins lektioner får man istället själv söka information och prova sig fram med olika tekniker. Eftersom apputvecklingen bygger på ny teknik så kommer det ständigt nya program och tekniker som man kan använda.

– När man jobbar som apputvecklare finns det sällan några färdiga lösningar. Jobbet handlar mycket om att våga prova sig fram och lära sig av sina misstag.

"När man jobbar som apputvecklare finns det sällan några färdiga lösningar. Jobbet handlar mycket om att våga prova sig fram och lära sig av sina misstag"

Några av eleverna som sökt sig till appakademin sysslar redan med programutveckling på fritiden. På utbildningen får man en chans att bygga på sina kunskaper och få struktur på sina projekt, säger Elin Henriksson.