Andreas trivs på Odengymnasiets Samhällsvetenskapsprogram

Andreas Sundström Edland är 18 år och studerar Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Media, kommunikation och information på Odengymnasiet.

Varför valde du att söka till Odengymnasiet och Samhällsvetenskapsprogrammet?

- Jag valde SAM/mediaprogrammet för att det är väldigt brett och inkluderar ämnen som jag gillar, som t.ex. journalistik, psykologi och historia. Programmet passar mig väldigt bra eftersom det är stor variation inom de kurser man läser. Jag valde Odengymnasiet för att det ligger centralt i Stockholm.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni, hur arbetar ni?

- Vi arbetar mycket med våra datorer eftersom Odengymnasiet främst använder e-böcker, vanliga pappersböcker använder vi nästan bara i matte och moderna språk. Våra lektioner är väldigt fria och man tar eget ansvar. Vi kan själva påverka vårt provschema utefter hur det passar klassen, vilket är väldigt positivt.

Hur är lärarna och lokalerna? Klassen?

- Klassen är blandad, det finns alla sorters personligheter i klassen vilket jag tycker är trevligt då alla inte är klippta från samma mall. Då vår skola är relativt liten känner lärarna känner alla elever personligt, vilket är ett stort plus!

Har du flyttat till en ny stad för att gå på skolan?

- Jag bor en bit utanför stan men kommer enkelt till skolan tack vare Roslagsbanan. Jag kände inte någon annan på skolan när jag började men fick snabbt flera goda vänner.

Vilket är ditt drömjobb?

- Jag skulle gärna vilja jobba med människor, möjligtvis som psykolog. Det viktigaste för mig är att jag trivs med mitt jobb och kan hjälpa mina medmänniskor.

Tror du att du kommer att plugga vidare? I så fall vad och varför?

- Genom att jag spelar amerikansk fotboll på fritiden kommer jag att få möjligheten att plugga och bo i Florida i USA, vilket jag tror blir en riktigt bra erfarenhet och omväxling. Jag planerar i nuläget att plugga vidare på högskola eller universitet antingen här eller i USA, men hur det blir får vi invänta och se.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?

- Min mest minnesvärda uppgift hittills under gymnasiet har varit ett socialt experiment som vi utförde inom psykologikursen. Vi undersökte om människor bemöts på olika sätt i samma situation beroende på etnicitet och utseende.

Till vem skulle du rekommendera Samhällsvetenskapsprogrammet på Odengymnasiet?

- Jag skulle rekommendera Samhällsprogrammet till alla som är intresserade av statsvetenskap, om hur länder fungerar och som vill läsa en bred linje. Dessutom är Samhällsprogrammet bra för elever som är trötta på tunga naturämnen.

Tack Andreas!