På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Anders Svensson

Anders Svensson, 27 år

Aktuell: Fotbolls-proffs, just nu som innemittfältare i engelska Southampton.

Vad gick du för utbildning på gymnasiet?

Jag gick restaurang på Ester Mosessons gymnasium på Lindholmen i Göteborg.

Varför valde du restaurang?

Jag var lite trött på vanlig skola och ville prova något annorlunda. Jag lärde mig mycket, men jag tror nog ändå inte att kock- eller servitöryrket skulle vara något för mig. Jag funderade också på att välja fotbollsgymnasium, men jag fick uppfattningen att det inte var så hög standard på dem då, som det är nu. Jag tyckte att det var bättre att gå en annan utbildning och sen träna så mycket som det gick vid sidan av.

Gymnasietiden, hur var den?

Jag minns det som en väldigt rolig tid och jag hade många kompisar. Det är klart att det var lite stressigt eftersom jag hade fotbollen, som jag verkligen satsade på, och var tvungen att pendla fram och tillbaka mellan Göteborg och Borås. Vi var rätt mycket ute på praktik och för att hinna med träningen försökte jag för-lägga så mycket som möjligt av min praktik till Borås. Jag var för det mesta på en restaurang som ligger på Allégatan i Borås.

Hur mycket fotboll hann du med?

Jag tränade inte så extremt mycket, kanske fem gånger i veckan. Så det var aldrig så att skolan blev lidande, jag hann med den också.

Bästa ämnet?

Idrott helt klart, jag höll på så mycket med det att det låg väldigt naturligt för mig. Det var också kul med engelska och eftersom jag har tittat mycket på film så fick jag många ord och uttryck gratis.

När kände du att du skulle satsa helt och fullt på fotbollen?

Det var nog redan när jag blev utvald att spela i Elfsborgs juniorlag, och sen när jag antogs till juniortruppen 1994 började jag satsa rejält.

Äta måste ju alla, men blir det någon tid över till matlagning?

Visst, det händer. Till vardags blir det inte så roliga saker men när det är fredag gör jag Tacos, helt klart min favoriträtt.

Råd till de som vill satsa på en fotbollskarriär?

Jag vet hur tufft det var att lyckas, och vilken tur jag hade. Och man ska veta att det bara blir tuffare hela tiden. Därför är det viktigt att skaffa sig en bra utbildning som man kan falla tillbaka på om karriären inte går som man vill. Man kan alltid träna fotboll vid sidan av skolan, på kvällen eller på morgonen innan man börjar. Jag tycker inte att man nödvändigtvis behöver gå på ett fotbollsgymnasium.

Vad ska du göra efter fotbollskarriären?

Då skulle jag nog vilja jobba inom film eller tv, men jag vet inte exakt med vad.