Alva bytte till Wången

Alva Bergström från Hudiksvall går sedan några månader första året på hästnäringens riksanläggning Wången i Jämtland. Där går hon på naturbruksprogrammets travprofil.

–Jag började först på ett naturbruksgymnasium med djurvårdsinriktning i Sundsvall, jag pendlade dit. Men Wången lockade mig mer. Egentligen  hade jag bestämt mig för att gå här redan när jag gick i klass åtta, men sedan tyckte jag att det var lite långt att flytta.

Hon bestämde sig till slut för att göra ett studiebesök på Wången i slutet av höstterminen och efter att ha varit där bestämde hon sig för att byta. Det är någonting som hon inte har ångrat:
–Nej, det känns helt rätt att vara här, säger Alva glatt och fortsätter:
–Det är bara hästar jag vill hålla på med och det gör man ju här på Wången. Man kan alltid lära sig mer om dem!

Att flytta hemifrån och bo på Wångens elevboende tycker hon gått bra.
–Jag är självständig och klarar mig själv bra, tvätta är till exempel inga problem för mig. Och kompisarna håller jag kontakt med per telefon. Men mamma tyckte visst att det var lite tråkigt att jag skulle flytta.

Wången är travsportens riksanläggning, centrum för islandshästutbildningar samt nationellt brukshästcentrum. Där utbildas hästskötare, travtränare, brukshästkuskar, ridlärare, hippologer och hovslagare, på allt från gymnasie- upp till universitetsnivå. 

På naturbruksprogrammets travprofil kan man ta en unik internationell hästskötarexamen, Svensk Travsports hästskötarexamen, körlicens för både ponny och storhäst samt montélicens.

Alva Bergström känner många som har gått på Wången för hon är uppvuxen i travvärlden. Hon har kört ponnytrav, ridit monté på ponny (till och med i SM) och har en egen travhäst (La Dama Futura, ett sto född 2013 e. Orlando Vici) som hon snart kommer att ta till Wången.

–Det är så bra att man kan ta med sig sin egen häst, säger hon.

Tävla tycker hon är spännande och framtiden är klar: hon ska till en början jobba som hästskötare efter gymnasiet.
–Man får bra kontakter när man är elev på Wången, bland annat genom praktikperioderna, och många får fina jobberbjudanden sedan.

Hon avslutar med en sammanfattning:
–Det här passar mig fint och jag trivs bra, klasskamraterna är öppna och hjälpsamma. Jag skulle absolut rekommendera Wångens gymnasium. Det är liksom både seriöst och roligt att gå här!

Text & bild: LOTTE MJÖBERG