Alva bryter ny mark i SM – staplar stockar för seger

SALA Alva Berglund från Ösby Naturbruksgymnasium går för seger, men redan nu har hon gjort avtryck.

Som den första kvinnliga deltagaren i skotarkörningen under skol-SM gör hon upp om mästerskapstiteln.

Det blev inga medaljer när Ösbys elever ställde upp i yrkes-SM senaste helgen. Men kanske kommer framgången nu när Alva Berglund, som går sista året på Naturbruksprogrammet med inriktning skog, ska till småländska Eksjö för att tävla i skol-SM.

Det är i skotning, eller skotarkörning, som hon ska utmana åtta andra deltagare vid Nifsarpskolan på lördag. Men vad är det för någonting?

– Själva tävlingen går ut på att man ska lasta stockar på skotaren, sedan ska du även stapla ett torn med kubbar. Sedan är det lite hinder på vägen. Allting går på tid så det är den snabbaste som vinner, berättar Alva Berglund.

Hon kvalificerade sig till finalen efter att ha slutat trea i den deltävling där elever från mellan-Sverige gjorde upp. Bakom helgens deltagande ligger många timmar i skogsmaskinen.

– Jag har varit och jobbat under tiden jag gått i skolan, jag har fått väldigt mycket körtimmar utanför skolan. Jag har suttit och nött väldigt mycket, jag tror det är det som har gjort att jag tagit mig vidare, säger hon och berättar att det också blivit några timmar då hon studerat in banan.

Hon berättar att det är nervöst men också att hon är taggad över vad som komma skall.

– Eftersom jag är första tjejen någonsin som är med känns det som att man har ögonen på sig lite extra mycket. Det ska bli kul!

Du bryter ny mark?

– Det är såklart spännande. Jag hakar inte upp mig så mycket på det, men jag blev lite chockad när jag hörde att jag var första tjejen.

Med andra ord, det är på tiden.

– Det är det verkligen. Det är roligt att man får vara med och visa att även tjejerna kan, säger Alva Berglund och berättar att det är många tjejer som går samma utbildning som hon gör.

Förhoppningsvis kommer fler följa i hennes fotspår och göra upp med killarna i kommande skolmästerskap i grenen. Men först ska guldet bärgas.

– Jag fick höra att man måste våga vinna. Det är klart, jag är lite vinnarskalle och så klart siktar jag på att ta hem det. Men det är hård konkurrens. Jag kommer göra mitt bästa!

Text

Rasmus Hammarström

[email protected]