5 bra tips inför reservantangningen!

En serie tips från Dansgymnasiet.

Kom du inte in på ditt förstahandsval? Kanske inte ditt andra, tredje eller fjärdehandsval heller? Eller kom du kanske inte in på ett val över huvud taget? Här kommer 5 bra tips på hur du ska göra för att komma in på den skola du vill gå på. 

Slutantagningsbeskedet har kommit. Och kanske blev du rejält besviken. Du kom inte in där du ville. Lugn, bara lugn. Följ dessa tips nedan, och kontakta gärna oss om du har några frågor.
 

 1. Gymnasieantagningens reservantagning. Under juli och augusti sker reservantagning på skolorna via gymnasieantagningen. Då kan det hända att någon tackar nej till en plats och du kommer in på skolan, beroende på hur högt upp på reservlistan du står. 
   
 2. Skolans egna reservantagning. Ungefär i mitten på augusti tar skolorna själva över reservantangingen, och har därmed egna kölistor över de elever som står på kö till programmen. Kring skolstart är det många elever som byter skola, och du har därmed en större chans att få en plats.
   
 3. Hör av dig till skolan. Det är alltid en bra idé att maila eller ringa till den skola du står i kö till, för att få mer information om hur det går för dig.
   
 4. Ändra prioritering. Ibland kan det hända att du behöver tänka om. Kanske ska du välja ett annat program eller inriktning på den skola du söker till? Vissa program/inriktningar är mer populära än andra, men kan fortfarande ge samma behörighet till universitetet. Tänk utanför boxen och fråga skolan om hjälp.
   
 5. Utan plats? Om du inte kommit in på någon skola alls ska du i Stockholm höra av dig till Skolslussen, som hjälper dig att ringa runt till skolor för att hitta en plats. Motsvarande tjänst finns i alla kommuner i Sverige, så kolla upp var du kan få hjälp i just din kommun. Alla som jobbar med detta är mycket proffsiga och hjälpsamma.
   

Vi hoppas att dessa 5 tips kan hjälpa dig en bit på traven. På Dansgymnasiet har vi ofta fått telefonsamtal från elever och föräldrar vars barn inte fått en plats på en skola. Då har de till exempel inte vetat om att på Dansgymnasiet läser du de vanliga programmen SAM eller EK och att dansen är frivillig att välja. Det har gjort att flera elever börjat hos oss efter skolstart då de inte visste om detta, och därmed kommit in på det program de ville gå på från början. 

Hör gärna av dig till oss om du har några frågor! Besök dansgymnasiet.se/byta eller maila oss på [email protected]

Glad sommar!