På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Programinriktat individuellt val
Introduktionsprogrammen

Vill du ta igen det du missat, få godkänt och bli behörig till ett yrkesprogram? Då kan programinriktat individuellt val på IM (Introduktionsprogrammen) vara ett bra alternativ för dig.

Programinriktat individuellt val (förkortning PRO eller IMPRO där IM står för Introduktionsprogrammen) är en utbildning som har för avsikt att leda till att eleven senare blir antagen till ett yrkesprogram.

 För att antas till IMPRO krävs att du har godkända betyg i kurser från vårterminen i å k 9 på grundskolan enligt ett av alternativen nedan:

1. svenska (eller svenska som andraspråk) + engelska + minst 4 andra valfria ämnen

2. svenska (eller svenska som andraspråk) + matematik + minst 4 andra valfria ämnen

3. svenska (eller svenska som andraspråk) + engelska + matematik + minst 3 andra valfria ämnen.

I fall du saknar ett godkänt betyg i svenska eller svenska som andra språk, kan du antas till Preparandutbildningen, till Individuellt alternativ eller till Yrkesintroduktion

På IMPRO läser du de kurser som saknas för behörighet samtidigt som du följer ett nationellt program baserat på din individuella studieplan.

Efter genomförd utbildning får du ett gymnasieintyg. Det långsiktiga målet är att du på IMPRO blir behörig och går över till ett nationellt gymnasieprogram och tar efter tre år på gymnasiet ut din examen samtidigt som dina jämnåriga klasskamrater.

Programinriktat individuellt val måste inte erbjudas av kommuner och kan därför saknas helt på vissa orter runt om i Sverige. Presentationer av alla de gymnasieskolor som erbjuder IMPRO kan du se här >>

Skolor med inriktning Programinriktat individuellt val inom Introduktionsprogrammen