På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kombinera ditt idrottsintresse med din gymnasieutbildning

Vill du ha möjlighet att kombinera ditt idrottsintresse med din gymnasieutbildning? Det kan du!

Det finns tre olika alternativ för dig som vill idrotta under gymnasietiden.
RIG – Riksidrottsgymnasiet, för dig som utövar idrott på elitnivå och genom en RIG utbildning får du möjlighet med gemensam träning med andra elever.
NIU – Nationellt godkänd idrottsutbildning,  för dig som vill kombinera din utbildning med idrott, idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett specialidrottsförbund.
LIU - Lokal idrottsutbildning, för dig som vill läsa extra idrott som individuellt val.

Gemensamt för både RIG och NIU är att på utbildningarna läser du ämnet specialidrott upp till 700 poäng (av totalt 2500p).
Det tredje alternativet - LIU innebär att du läser kursen idrott och hälsa – specialisering som individuellt val på ditt gymnasieprogram. Det finns ofta möjlighet att även läsa Idrott och hälsa 2 och träna utanför skolan (t.ex i skolans lokaler men efter lektionstid).
Skillnaden mellan utbildningarna är att RIG har riksrekrytering, det innebär att du som söker blir förstahandsmottagen samt har chans att få s.k inackorderingstillägg.
NIU har istället en lokal antagning, och om du inte bor på samma ort som NIU-utbildningen erbjuds, är du andrahandssökande (blir antagen i mån av plats efter det att de "egna" sökande kom in och om det efter det fortfarande finns platser kvar).
Om du vill söka till antingen RIG eller NIU behöver du göra två ansökningar. Dels behöver du söka utbildningsplats på ett gymnasieprogram som alla elever - genom ditt antagningskansli och bli antagen i konkurrensen baserad på dina grundskolebetyg. Dessutom måste du göra en ansökan till idrotten genom ditt specialidrottsförbund som i sin tur avgör om du blir antagen till en RIG eller en NIU-plats. Du får därför två antagningsbesked, det ena gäller programmet och det andra gäller idrotten.
Om du vill söka LIU är det en "vanlig antagningsprocess" via antagningskansliet på dina grundskolebetyg, och du behöver inte bli antagen genom ditt idrottsförbund.

Huvudman för RIG, NIU och LIU kan vara både en kommun och en enskild huvudman.

Här kan du söka på skolor med RIG, NIU eller LIU.
Svenskidrott.se hittar du mer information om RIG och NIU.

Ansökan till ett riksrekryterande idrottsgymnasium (RIG) görs genom ditt specialidrottsförbund som avgör om den beviljas eller inte.
Tänk på att sista ansökningsdag kan vara redan den 15 oktober. Du ska dessutom söka som vanligt till gymnasieskolans program. Denna ansökan gör du tillsammans med alla andra elever i din kommun och då är det betygen som räknas.