Nordiskt FlygteknikCentrum

Riksrekryterande gymnasieutbildning - Flygteknisk utbildning i Luleå

Flygteknikutbildningen i Luleå, har med sin regionala placering ett utbildningsansvar mot i första hand Norrlandsregionens krav och efter- frågan. Den idag specifika infrastrukturen inom flygområdet i Norrland, med en blandning av tung luftfart och medelstora/mindre allmänflyg- företag/helikopterföretag samt Flygvapnets största flygflottilj F21, placerad på Kallax flygplats, gör att Luleås flygteknikutbildning är ett måste för nyrekryteringen till dessa.

På den 3-åriga gymnasiala riksrekryterande utbildningen i flyg/helikopter- teknik får du lära dig att arbeta med flygplan och helikoptrar så att du kan utföra service och reparationer mm. Du får lära dig hur olika flygplan/ helikoptrar är konstruerade, hur man åtgärdar fel i flygplan/ helikoptrars system, flyginstrumentens och olika flygmotorers konstruktion och funktion mm. Du lär dig att utföra felsökningar med elektronik och datateknik mm.

Den riksrekryterande utbildningen finns bara på ett fåtal platser i landet. Därför kan Du söka hit oberoende av var du bor. Du söker direkt från årskurs nio till åk. 1, riksrekryterande utbildning flygteknik.

Efter utbildningen får du en examen och betyg från gymnasieskolan. Du har även möjlighet att examineras enligt de europeiska luftfartsbestämmelserna. Utbildningsintyget som du då erhåller (Certificate of Recognition) enligt de europeiska luftfartsbestämmelserna är giltigt i EASA:s (European Aviation Safety Agency) c:a 30 medlemsländer och öppnar vägen för arbete i dessa länder.

Boende för elever
Luleå är en studentstad vilket medför stor efterfrågan och konkurrens om elevboende. Skolan tillhandahåller ett begränsat antal lägenheter som kan delas mellan studenter. Kontakta ansvarig för vårt elevboende: Berit Hansson på 0920-45 30 00.

Vill du vidareutbilda dig kan du efter studenten söka in på vår yrkeshögskoleutbildning till flyg/ helikoptertekniker.

Här kan skicka dina frågor till Nordiskt FlygteknikCentrum.

• FTU