På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Kvinnerstagymnasiet

Strax norr om Örebro ligger Kvinnerstagymnasiet. Här arbetar vi tillsammans med olika branscher och arbetsgivare så din väg ut i arbetslivet blir enklare. Vi tar emot studerande från hela Sverige och har därför ett eget elevhem. Kvinnerstagymnasiet förfogar över egen odlingsmark och skog!

Här finns en bred och modern maskinpark och djuranläggningar som erbjuder utbildning på t.ex lantbruksdjur, hundar, reptiler och hästar. På Kvinnerstagymnasiet kan du gå en yrkesinriktad gymnasieutbildning med fokus på jobb direkt efter gymnasiet. 

Är du intresserad av att läsa vidare efter gymnasiet kan du välja vårt studieförberedande spår för att få grundläggande behörighet till högskola och universitet. På vår Djurinriktning erbjuder vi även naturvetenskaplig breddning, för att få full behörighet till exempelvis Veterinärprogrammet.

Antal elever: ca 270

Det program som erbjuds vid Kvinnerstagymnasiet är Naturbruksprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning Anläggningsfordon finns även hos oss, men kan bara sökas hit till åk 2 och 3. 

Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning anläggningsfordon, åk 2 och 3
På inriktningen Anläggningsfordon utbildas du mot ett arbete som maskinförare. Du söker till Bygg- och anläggningsprogrammet åk 1 på Tullängsgymnasiet i Örebro, och kan sedan välja inriktningen Anläggningsfordon på Kvinnerstagymnasiet till åk 2.

Hos oss utvecklas du mitt i verkligheten, både i skolans egen verksamhet och på företag som matchar dina framtidsdrömmar. Teori och praktik går hand i hand och minst två dagar i veckan är alltid vigda för praktiskt arbete med maskiner och/eller byggnationer.

Du får goda kunskaper i markarbeten och materialhantering av olika typer av anläggningsarbeten. Vi har en bred och modern maskinpark på skolan och kombinationen av innovativ pedagogik och goda materiella förutsättningar förbereder dig på bästa sätt för ett yrkesliv som anläggningsförare. Detta vet både vi och den bransch vi utbildar mot. En rad viktiga licenskurser ingår också i utbildningen. Karaktärsdelen bedrivs av Maskinentreprenörerna, ME, för att säkerställa en hög kvalité i kopplingen mot arbetslivet.

Naturbruksprogrammet inriktning Djurvård
Här får du en bred utbildning inriktad på att arbeta med djur. Genom våra tre profiler; Djurvård, Hund och Häst har du möjligheter att fördjupa dig i de djur som just du är intresserad av.

Profil Djurvård
Inom profilen djurvård lär du dig om både sällskapsdjur, lantbruksdjur och djurparksdjur. Det dagliga arbetet är varierande och ingen dag är den andra lik. Här blandar vi teoretiska och praktiska moment i undervisningen. Det här är den rätta platsen för dig som är intresserad av allt från kor till tigrar! 

Profil Hund
Inom profilen Hund lär du dig både om hundens beteende och hur du bäst sköter och tränar din hund. Du läser också om sällskapsdjur och en naturlig del i din vardag blir att arbeta med både människor och djur. Du får lära dig att leda och instruera. Här får du också en bred djurvårdsutbildning kring sällskapsdjur och hund.

Inom profilerna djurvård och hund ingår det 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du får prova på yrken inom djur. Det finns även möjlighet till utlandspraktik. Kvinnerstagymnasiet har även ett samarbete med Borås djurpark där våra djurvårdselever har möjlighet till praktik.

Din yrkesutgång efter profilerna djurvård eller hund blir djurskötare. Tänkbara yrken inkluderar bl.a. djurvårdare, djurskötare, hundinstruktör, hunddagisföreståndare, djurskyddsinspektör, agronom, hundfysioterapeut, djursjukskötare, zoolog, etolog, biolog och veterinär (flera av dessa yrken kräver vidareutbildning).

Profil Häst
På Kvinnerstagymnasiet har vi en komplett anläggning gällande hästinriktningen. Vi kan erbjuda utbildning inom både ridning, trav och traditionell körning. Vi satsar på att hela tiden utveckla anläggningen och den framtida hästutbildningen. Väljer du kursen Idrottsspecialisering kan du rikta in dig mot dressyr eller hoppning. Du lär dig mycket om hästskötsel, hästens beteende och ridning och samtidigt får du med dig mycket mer. Du blir ansvarstagande, empatisk och lär dig ledarskap. Du får lära dig arbeta nära både människor och djur. 15 veckors APL ingår i utbildningen.
Din yrkesutgång blir hästskötare. 

Naturbruksprogrammet inriktning Lantbruk
När du läser lantbruk hos oss varvas teoretisk och praktisk undervisning. Den praktiska utbildningen sker dels på APL, dels på vårt skoljordbruk. Växtodlingskurserna ger dig kunskap om hur man förbereder jorden, sår, skördar och lagrar grödorna. Du läser också djurkunskap där du lär dig att utfodra och sköta nötkreatur, svin och får. Du får köra traktor och olika maskiner och lära dig hur de fungerar och servas. Lantbruksutbildningen leder till jobb som bland annat lantarbetare eller djurskötare. En del elever blir egna företagare.

Naturbruksprogrammet inriktning Skogbruk, profil Skogsmaskinförare, Skogsvårdare eller Äventyrsturism
Du får lära dig röja ungskog med röjsåg, du får lära dig avverka träd med motorsåg och aptera virket. Du kommer också att köra fram virke med skotare. Längre fram i utbildningen kommer du att lära dig köra avverkningsmaskin eller skördare som det heter. Under din skogsutbildning lär du dig också om naturvård och kulturminnesvård i skogsbruket. Givetvis går vi igenom virkeshantering och hur du sköter skogen för att den skall utvecklas så bra som möjligt. Under utbildningen finns det några individuella val och fördjupningar inom specialintressen som jakt och viltvård mm.    

Det finns också möjlighet att läsa in kompetens för att kunna söka eftergymnasiala utbildningar till Skogsmästare eller Skogstekniker.

Elev för en dag
Är du mer intresserad av att gå Kvinnerstagymnasiet? Då kan du komma till oss som elev för en dag. Du får då träffa lärare och elever som går här på skolan. Du får följa med i undervisningen under en dag. Vill du veta mer så är du välkommen att ta kontakt med oss här >>

Elevboende och fritidsverksamhet
Att bo på Kvinnerstagymnasiets elevhem är både utvecklande och kul. Här finns kompisar i samma ålder och med intressen för jord, djur, natur och maskiner. Skolan kan erbjuda boende på elevhemmet för elever med lång eller besvärlig resväg.

Elevhemmet består av fem byggnader, med totalt 76 enkelrum. Alla rum har egen toalett och dusch. I elevhemmens källare finns gemensamma utrymmen som kök, TV-rum och tvättstuga. I ett av elevhemmen är det tillåtet att ha burdjur. Du som går inriktning Djur med profil Hund kan bo på elevhemmet med din hund. Det finns även möjlighet att hyra stallplats.
Läs mer om elevboendet här >>

Visa mer

DETTA BEHÖVER JUSTERAS

Hittar du några fel gällande programutbud, kontaktuppgifter, länkar eller liknande i denna skolpresentation så får du gärna meddela oss.
Fyll i formuläret så rättar vi inom kort!

JAG ÖNSKAR MER INFORMATION


Vill du ha mer information om skolan eller en utbildning?
Här kan skicka dina frågor till Kvinnerstagymnasiet.

Här kan du ange vilka program du är intresserad av på skolan (klicka på programsymbolen).

  • BA
  • NB
  • IMV
  • GS