Äventyrsgymnasiet

Vill du jobba professionellt med äventyrsturism, året runt?
 Äventyrsgymnasiet passar dig som gillar fart och fläkt, forsränning, MTB, skidåkning, kajakpaddling och fjällvandring. När du tar studenten  kan du bland annat jobba på åretrunt anläggningar, i fjällvärlden, höghöjdsbanor, äventyrsgruvor eller utomlands.

Under utbildningen
Älvdalens Utbildningscentrum ger dig inspiration, kunskap och verktyg för att börja jobba och utvecklas som både människa och äventyrare i fjäll och skog. Du lära dig orientering, läsa av väder-prognoser och sätta upp tält i kallaste vintern och djupaste skogen. Möjlighet finns att läsa till skidlärare, steg 1 och 2 och till havskajakledare.
Som forsränningsguide blir du certifierad enligt transportstyrelsen, du lär dig läran om strömmande vatten och att läsa forsar och att manövrera en båt full med gäster. I klassrummet läser du om värdskap och företagande.

På alla gymnasieprogram läser man svenska, engelska, matematik, historia, religionskunskap, idrott och hälsa, naturkunskap och samhällskunskap. Följande kurser ingår i olika omfattning beroende på vilka val du gör.

Utbildningen ger dig möjlighet till grundläggande behörighet till högskolan.

I arbetslivet
Som utbildad äventyrsguide har du möjlighet att arbeta som forsränningsguide, skidinstruktör, kajakinstruktör, aktivitetsguide, naturguide och skoterguide.

Studera vidare
Alla våra utbildningar kan ge behörighet till högskolan (Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6). Det finns även möjlighet till särskild behörighet.

Arbetsmarknad
Intresset för guidade aktiviteter och äventyr i Sverige och internationellt ökar stadigt och det finns en uttryckt efterfrågan på kvalificerade guider. Du lär dig även grunderna i eget företagande genom UF (Ung Företagsamhet) som gör att du kan starta eget företag direkt efter utbildningen.

Här kan skicka dina frågor till Äventyrsgymnasiet.

• NB