På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Färskvaror, delikatesser och catering
Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du att jobba med människor, mat och marknadsföring? Då kan inriktningen färskvaror, delikatesser och catering på Restaurang- och livsmedelsprogrammet vara något för dig.

Inriktningen ska ge kunskaper inom livsmedelsområdet, i syfte att sälja, och om måltiden och dess delar som råvaruval, tillagning, drycker, dukning och uppläggning. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som matinformatör eller säljare med specialisering mot exempelvis matlagning, bageri eller konditori.

Matlagning, exponering av matvaror och menyförslag

Du kommer lära dig marknadsföring, försäljning i butik, att exponera och visa upp varor och att ge dina kunder service och råd vad gäller varor men också recept eller förslag på menyer och vad som passar till.

Du får också lära dig grundläggande matlagning. Du tränar dina färdigheter i att göra smörgåstårtor, grillat, bufféer och andra delikatesser till butik och catering. Kunskaper om olika livsmedel och hur de skall hanteras för att behålla näringsinnehåll, god smak och fräschör - är även det viktiga kunskaper som du fördjupar dig i.

Under din utbildning kommer du även vara ute på ett företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Efter gymnasiet har du behörighet till yrkeshögskolan men om du på gymnasiet väljer att lägga till några kurser för Grundläggande behörighet, kommer du även att ha möjlighet att söka till högskola/universitet.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen delikatesser, färskvaror och catering kan vara: butikssäljare inom färskvaror och delikatess, kallskänka, servitör/servitris, matstylist eller driva eget café eller deli.

Några kurser på inriktningenfärskvaror, delikatesser och catering

  • Personlig försäljning 1
  • Personlig försäljning 2
  • Livsmedels- och näringskunskap
  • Mat och butik 1
  • Mat och dryck i kombination
  • Service och bemötande 2.

Programplan för Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du se här>>