Individuellt alternativ är en gymnasieutbildning för dig som av någon anledning inte kan läsa på ett nationellt program. Du kanske inte är behörig eller har en annan tungt vägande orsak, t ex. långvarig sjukdom.
- Hur sker antagning till IMA?
- IMA är inte alltid sökbar via gymnasieantagningen (antagning till IMA är organiserad på olika sätt i olika kommuner).
Antagning till IMA kan alltså ske både via gymnasieantagningen eller enbast via kontakter med kurator på elevens skola eller rektor på den gymnasieskola där eleven önskar läsa på Individuellt alternativ. För mer information om just du kan bli antagen till IMA och på vilket sätt ansökan/antagning kan i så fall ske var god kontakta studie- och yrkesvägledare på din nuvarande skola.
- Vad är utbildningens mål?
- På individuellt alternativ (IMA) har du chansen att både ta reda på vad du i framtiden vill jobba med, samtidigt som du kan bli behörig till att läsa inom IM:programmet som heter programinriktat val, till ett nationellt program eller förbereda dig för arbetslivet.
- Vem är IMA tänkt finnas för?
- Utbildningen riktar sig i första hand till dig som är obehörig till de nationella yrkesprogram och som vet att du har relativt stora kunskapsluckor och kanske tycker det är svårt att känna motivation inför skolarbetet. Inom IMA kan du bland annat gå på en så kallad "heltidspraktik" eller på praktik i kombination med att läsa både ämnen från grundskolan, i vilka du saknar godkända betyg, och utvalda gymnasiala kurser. Undervisningen på Individuellt alternativ anpassas efter dina individuella behov.
Utbildningen är öppen även för dig som gått i grundsärskolan (från 2 juli 2023 Anpassad grundskola) i fall du bedöms klara av den.
Utbildningen måste erbjudas genom kommunen och efter genomförd utbildning får du ett gymnasieintyg.
Gymnasiereformen Gy25
Var god läs en sammanfattning om Gy25 här.