Flygteknikutbildning

Det här programmet passar dig som är intresserad av en yrkesbana inom flygbranschen. Efter utbildningen har du de kunskaper som behövs för att arbeta som mekaniker för flygplan eller helikoptrar.

Det här lär du dig

Utbildningen ger dig kunskaper om flygtekniska konstruktioner och om kraven på säkerhet och kvalitet. I detta ingår olika flygfarkosters funktion och konstruktion samt underhåll, felsökning och reparation av flygplan och helikoptrar och deras komponenter.

Eftersom flygtekniskt underhållsarbete präglas av höga krav på säkerhet och kvalitet är det också av stor betydelse att undvika mänskliga felhandlingar. Utbildningen ska därför utveckla elevernas kunskaper om samspelet mellan människa och maskin och om människans förutsättningar och begränsningar.

Inriktningar

Flygplan
Du lär dig om service, underhåll och reparation av flygplan med gasturbinmotor eller av flygplan med kolvmotor. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel flygmekaniker.

Helikopter
Du lär dig om service, underhåll och reparation av helikoptrar med gasturbinmotor eller av helikoptrar med kolvmotor. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel helikoptermekaniker.

Båda inriktningarna kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola. Flygteknikutbildningen är en riksrekryterande yrkesutbildning inom gymnasieskolan med egna examensmål. Innehållet i och utformningen av utbildningen styrs till stor del av internationella överenskommelser.

Läs mer om utbildningens examensmål

Klicka här för programplan!

Skolor med Flygteknikutbildning