Kvinnerstagymnasiet

Strax norr om Örebro ligger Kvinnerstagymnasiet. Här arbetar vi tillsammans med olika branscher och arbetsgivare inom den gröna näringen så din väg ut i arbetslivet blir enklare.

Här finns t.ex en bred och modern maskinpark, som används i skolans eget övningsområde på 500 ha skog. Vi har även en av länets bästa ridanläggningar, där vi erbjuder utbildning med välutbildade och anpassade hästar.

Nyheter från och med läsåret 2021/2022
Från och med höstterminen 2021 kommer elever som söker till Naturbruksprogrammet att tillhöra Karolinska gymnasiet i Örebro.

För dig som elev innebär det att du kommer att läsa de gymnasiegemensamma kurserna på Karolinska. Yrkeskurserna, som är den största delen av utbildningen, kommer du att ha på Kvinnerstaområdet eller ute hos företagare i branschen. Givetvis kommer dina lärare att vara med oavsett plats. Du kommer att ha undervisning hela dagar på respektive plats och behöver alltså inte förflytta dig under dagen. Skolan kommer att stå för transport mellan Örebro och den plats där du har dina yrkeskurser.

De här kunskaperna får du på Naturbruksprogrammet
På Naturbruksprogrammet utvecklar du din förmåga att bruka naturen och får större förståelse för naturens mångfald och hur olika verksamheter påverkar naturen. Fokus för programmet ligger inom biologi, naturkännedom, teknik och entreprenörskap.
På Naturbruksprogrammet har du möjlighet att kombinera ditt intresse med högskoleförberedande studier. Programmet omfattar allt från den högkvalitativa svenska hästuppfödningen till den högteknologiska skotaren i skogen och driften av det moderna svenska lantbruket.

Välj mellan tre inriktningar:

• Hästhållning, profil Ridning eller Trav
  • Lantbruk, profil Lantbruksdjur eller Växtodling/maskinförare
  • Skogsbruk, profil Skogsmaskinförare eller Skogsvård

Få samma behörighet som på Naturvetenskaps- eller Samhällsvetenskapsprogrammet
För dig som önskar går det att kombinera Naturbruksprogrammet med kurser som ger dig samma behörigheter som om du läst Naturvetenskaps- eller Samhällsvetenskapsprogrammet. Vi kallar det för Naturvetenskaplig (NA) breddning och Samhällsvetenskaplig (SA) breddning. Det här är en möjlighet för dig som vill ha en bredare teoretisk grund med större möjligheter att söka vidare till högskola/universitet, samtidigt som du får en praktisk yrkesutbildning.

Naturvetenskaplig breddning (NA)
På NA-breddning fördjupar du dig i matematik, fysik, kemi, svenska och engelska. NA-breddning kan du läsa på alla våra inriktningar på Naturbruksprogrammet.

Samhällsvetenskaplig breddning (SA)
På SA-breddning fördjupar du dig i psykologi, historia, samhällskunskap, svenska och engelska. SA-breddning kan du enbart läsa på inriktning Hästhållning.

Efter utbildningen – arbete, yrkeshögskola eller högskola
Efter utbildningen har du möjlighet att direkt påbörja en yrkesbana. Du kan även välja att studera vidare. Alla elever som fullföljer ett yrkesprogram får behörighet att studera vidare på Yrkeshögskola.

Som elev hos oss har du även möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under utbildningen, för att kunna studera vidare på högskola/universitet. För att uppnå detta erbjuds du att läsa fler kurser i svenska och engelska. Till många högskoleutbildningar krävs det även särskild behörighet.

• Väljer du vårt högskoleförberedande spår kan du efter gymnasiet vidareutbilda dig till t.ex. lantmästare, skogsmästare, skogstekniker, hippolog, djursjukvårdare eller biolog.
  • Väljer du att läsa vår NA-breddning öppnar sig möjligheten att studera vidare till t.ex. veterinär, agronom och jägmästare.
  • Väljer du att läsa vår SA-breddning finns möjligheten att studera vidare till t.ex. psykolog och arbetsterapeut.

Du kan naturligtvis också söka vidare till andra utbildningar som inte är direkt kopplade till Naturbruksprogrammet, t.ex. polis, sjuksköterska, lärare, socionom, ingenjör, läkare – beroende på vilket spår du väljer.

Gå gärna in på vår hemsida och följ oss på våra sociala medier för att få veta mer om oss och Naturbruksprogrammet! Välkommen!

Här kan skicka dina frågor till Kvinnerstagymnasiet.

• BA
  • NB