Handel och service
Handels- och administrationsprogrammet

Gillar du att möta människor? Skulle du tycka om att arbeta i butik eller med försäljning? Då kan inriktningen handel och service på handels- och administrationsprogrammet vara något för dig.

Inriktningen ska ge fördjupade kunskaper för arbete inom detalj- och partihandel.

Du får kunskaper i marknadsföring, inköp och försäljning och utbildas i att utveckla din förmåga som säljare. Du lär dig också inköpsarbete i olika typer av företag och får mer kunskap om internethandel, till exempel hur man startar och underhåller en nätbutik.

Lär dig att driva ett företag
Viktiga delar av utbildningen är entreprenörskap, service och kommunikation. Du får möjlighet att lära dig starta och driva ett företag.  Vilket gör att du också kommer att förberedas för att arbeta globalt och får träna dig i att möta människor i såväl affärs- som medarbetarrelationer.

Du tränar dig i att göra informations- och reklammaterial, både för hand och digitalt. Det innebär att kunna visa upp en vara på ett säljande sätt och att planera säljkampanjer och marknadsundersökningar.

IT är en viktig del av utbildningen och du kommer att arbeta med flera av de program som används ute på företag.

Under din utbildning kommer du även vara ute på ett företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Efter gymnasiet får du en yrkesexamen och är behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen handel och service kan vara butikssäljare, demonstratör, butikskommunikatör, merchandiser, marknadsförare, inköpare, logistiker, speditör, varumottagare, handlare, näthandlare, upphandIareföretagssäljare, butikschef eller egenföretagare

Några kurser på inriktningen handel och service:

• Personlig försäljning 1
  • Affärsutveckling och ledarskap
  • Praktisk marknadsföring 1
  • Inköp 1
  • Näthandel 1

Programplan för Handels- och administrationsprogrammet kan du se här >>

Skolor med inriktning Handel och service inom Handels- och administrationsprogrammet

• Praktiska Gymnasiet Linköping

Vi på Praktiska tror på idén om lärande genom att varva teori och praktik

• Brinellgymnasiet

Brinellgymnasiet i Nässjö är kanske den enda skolan i landet med egen järnvägsstation!

• rig
    • niu
    • ES
    • BF