På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Godshantering
Fordons- och transportprogrammet

Vill du kunna hantera olika truckar och arbetsmaskiner? Samtidigt gillar du planering och beräkningar. Då kan inriktningen godshantering på fordons- och transportprogrammet vara något för dig.

Inriktningen ska ge dig kunskaper inom system för godshantering och logistik. Du ska få kunskaper om olika typer av lastbärare, godsmärkning och symboler men också om olika typer av fraktdokument. Du får träna din förmåga att köra truckar och arbetsmaskiner, att utföra olika arbeten inom godshantering och att använda tillsatsaggregat och övrig utrustning. Du kommer att få kunskaper och färdigheter i att använda lastsäkrings- och lyftutrustning.

Logistik och lager

I dag använder man modern informationsteknik i arbetet med att planera ett lager. Du kommer att få kunskaper om den tekniken och grunderna i hur man planerar ett lager på det mest effektiva sättet.

En annan viktig del av utbildningen är hur man hanterar gods och hur man planerar transporter, det som kallas logistik.
När du lär dig om olika lastfordon, lastbärare och järnvägsvagnars uppbyggnad och funktion så ingår att kunna räkna ut hur mycket man kan lasta och hur lasten ska fördelas för att undvika olyckor.

I alla delar av utbildningen tränar du dig i att att arbeta på ett säkert, miljömässigt och kvalitetsmässigt sätt, utifrån lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.

Under din utbildning kommer du även vara ute på ett företag och praktisera ditt yrke, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen godshantering kan vara: terminal-och lagerarbetaretruckförare, logistiker, tidningsbudspeditör.

Några kurser på inriktningen godshantering

  • Maskinell godshantering
  • Lageradministration och terminallogistik.

Programplan för Fordons- och transportprogrammet kan du se här>>

Skolor med inriktning Godshantering inom Fordons- och transportprogrammet